Який відсоток українців вірить у перемогу у війні з росією: результати опитування

Упевнені в перемозі понад 90% громадян
Важливо
Який відсоток українців вірить у перемогу у війні з росією: результати опитування
Війна в Україні, прапор / Фото: Pexels
24 Серпня 2022, 13:32
читать на русском

Лише 4,1 відсотка громадян України не вірять, що ЗСУ переможе ворога та виграє війну проти росії.

Про це свідчать результати опитування, яке провів Фонд "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва спільно із соціологічною службою Центру Разумкова.

Результати опитування щодо віри у перемогу наступні:

  • 91,5% українців вірять в те, що Україна переможе
  • 4,1% - не вірять у перемогу України
  • 4,4% вагалися з відповіддю.

31% з тих, хто вірить у перемогу, вважає, що вона відбудеться до кінця цього року. 34% вважають, що вона настане через 1–2 роки. 7% вважають, що для цього знадобиться від 3 до 5 років. Ще 23% не змогли відповісти на це запитання і лічені відсотки кажуть, що перемога настане в дуже довготерміновій перспективі.

Більшість опитаних (55%) кажуть, що перемогою можна буде вважати вигнання російських військ з усієї території України та відновлення кордонів станом на січень 2014 року. Ще 20,5% навіть радикальніші – перемогою у війні для них буде знищення російської армії та сприяння повстанню/розпаду всередині Росії.

Відносно невеликі частки респондентів вважатимуть перемогою завершення війни з тими чи іншими поступками з боку України. Близько 9% вважатимуть перемогою вигнання російських військ з усієї території України, окрім окупованого Криму, 7,5% – відновлення статус-кво станом на 23 лютого 2022 року, а 3% – припинення війни, навіть якщо російська армія залишиться на територіях, які були захоплені внаслідок повномасштабного вторгнення.

За даними опитування Соціологічної групи "Рейтинг", 93% громадян впевнені, що Україна зможе відбити напад росії. Близько 60% зазначили, що для перемоги у війні необхідний більш тривалий час: 20% вважають, що необхідно більше як рік, 40% - півроку-рік. Водночас майже чверть оцінюють необхідний для перемоги час до кількох місяців.

Нагадаємо, в Україні зросла кількість людей, що пишаються українським громадянством.