З 1 липня купити Доступні ліки можна буде тільки за електронним рецептом

Нещодавно уряд ухвалив постанову, фактично повернувши вимоги довоєнного стану
З 1 липня купити Доступні ліки можна буде тільки за електронним рецептом
Ліки, таблетки (Фото: shutterstock)
1 Липня 2023, 20:35
читать на русском

З 1 липня лікарські препарати за програмою реімбурсації Доступні ліки українці зможуть отримати безоплатно або з частковою доплатою тільки за електронним рецептом.

Про це у своєму Telegram-каналі повідомив голова профільного Комітету Верховної Ради Михайло Радуцький.

Радуцький нагадав, що йдеться про препарати за напрямками: серцево-судинні захворювання, діабет II типу, хронічні захворювання нижніх дихальних шляхів (у т.ч. бронхіальна астма), інсулінозалежний і нецукровий діабет, хвороба Паркінсона, розлади психіки та поведінки, епілепсія, імуносупресивні препарати для людей у посттрансплаційному періоді.

Як зазначив Михайло Радуцький, на початку повномасштабної війни уряд дозволив виписувати та відпускати Доступні ліки за паперовим рецептом для безперешкодного доступу до життєво необхідних ліків.

"Нещодавно уряд ухвалив постанову, фактично повернувши вимоги довоєнного стану", – пише Радуцький.

За його словами, винятком залишаються зона активних бойових дій і тимчасово окуповані території, де медики зможуть і надалі виписувати пацієнтам паперові рецепти, а аптеки їх погашати.

На решті території України електронна система охорони здоров’я працює стабільно, тому лікарі зможуть створювати електронні рецепти, а пацієнти погашати їх в аптеках.

Також на прохання пацієнта лікар може роздрукувати інформаційну довідку, що містить інформацію про рецепт. Це дасть змогу людям, які мають складнощі в користуванні телефоном, і надалі користуватися програмою реімбурсації.

Загалом від початку року Доступні ліки за е-рецептом отримали 1,5 млн пацієнтів. Найбільше для лікування серцево-судинних захворювань, діабету II типу, хвороб нижніх дихальних шляхів та інсуліну.

1