З 1 листопада запроваджуються нові податки на будівництво та продаж житла

Забудовникам доведеться платити 205 ПДВ за касовим методом, а інвесторам – податки з продажу житла
Важливо
З 1 листопада запроваджуються нові податки на будівництво та продаж житла
Будинок (фото: Pexels)
1 Листопада 2022, 09:12
читать на русском

З 1 листопада набирають чинності норми Закону № 2600 "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо оподаткування операцій з об’єктами нерухомого майна, які будуть споруджені в майбутньому".

Відповідно до цього закону, забудовникам доведеться платити 20% ПДВ за касовим методом, а інвесторам – податки з продажу житла, в яке вони вклали свої гроші. Тому девелопери змушені будуть підвищувати ціни на житло, а інвестори або частину угод з продажу квартир здійснюватимуть "в тіні", або просто втратять інтерес до таких інвестицій.

Закон про ПДВ для девелоперів неминуче призведе до зростання цін на житло, - зазначив у коментарі виданню The page керуючий партнер компанії INSPI Development Володимир Семенцов. Забудовники не готові нести додаткові витрати на будівництво та знижувати свій прибуток. Війна і так боляче вдарила по їхньому бізнесу. Тому віддавати своє вони не стануть. Отже, їм доведеться підвищувати ціни на житло. - Найімовірніше, вони підвищать одразу стартові ціни на етапі "котловану". Внаслідок цього подальше зростання вартості об'єкта, яке неминуче виникає на етапі будівництва, не виглядатиме для інвесторів шоковим. Але воно буде, і від цього нікуди не подітись. Тому багато інвесторів, перш ніж вкладати свої заощадження у будівництво, подумають, чи не варто їм знайти спокійніше застосування своїм капіталам. Адже будівництво – це завжди ризик. Отже, і вони ризикують своїми грошима.

Не менше, ніж підвищення вартості житла від забудовника, по інвесторах вдарять податки, які вони мають платити з продажу житла. Адже не секрет, що багато заможних українців вкладають гроші у будівництво квартир не заради того, аби в них жити, а заради того, щоби згодом їх продати "з наваром". За оцінками експертів, таких близько 55% від загальної чисельності покупців. Тобто, більш ніж половина нового житла в Україні купується з метою його подальшого перепродажу на більш вигідних умовах.

Маржа, яку при цьому отримують інвестори – це своєрідна компенсація за ризик, на який вони наражали свої капітали, вкладаючи гроші в таке непередбачуване підприємство, як будівництво.

Тепер же, якщо вони вирішать свою новопридбану квартиру продати протягом року, їм доведеться сплатити податок у вигляді 18% від отриманого прибутку. Отриманий прибуток рахується як різниця між вартістю продажу квартири та вартістю, за яку інвестор придбав її у забудовника.

Звісно, тут також ніхто не захоче втрачати свої гроші, і тому цілком імовірно, що угоди з купівлі-продажу частково перейдуть у "тінь". Тобто "світити" будуть лише невелику різницю в ціні із символічним податком. Або, що також ймовірно, інвестори масово побіжать з ринку житла, намагаючись вкласти свої гроші у щось, що обіцяє більшу вигоду.

Нагадаємо, українці, які втратили свої будинки через війну, отримають компенсацію за зруйноване житло. Держава має намір їм компенсувати втрати не лише новими квартирами, а й грошима, еквівалентними вартості втраченого житла. При цьому нерухомість, придбану за ці гроші, кілька років не можна буде продати.

Читайте також

1