З 1 лютого змінюється порядок виплати субсидій: що треба знати

Скасовується можливість безготівкової оплати пільг за користування житлово-комунальними послугами
Важливо
З 1 лютого змінюється порядок виплати субсидій: що треба знати
Субсидії, пільги, розрахунки
30 Січня 2023, 15:34
читать на русском

Попри війну, українці продовжують отримувати пенсії, соцвиплати та субсидії. З 1 лютого на отримувачів житлових субсидій очікують деякі зміни.

Про головні зміни для українців, які отримують субсидії, розповіла "Суспільному" заступниця керівника головного управління Пенсійного фонду в Житомирській області Світлана Антонюк.

Антонюк зазначила, що раніше пільгову оплату за водо-, теплокористування, електроенергію та інші житлово-комунальні послуги розподіляли відділення Ощадбанку та Укрпошти.

Скасовується можливість безготівкової оплати пільг за користування житлово-комунальними послугами. Якщо людина відкрила рахунок у банку, то ці гроші будуть нараховуватися туди. І це будуть гроші людини. Якщо людина не відкрила рахунок у банку або не подала інформацію про те, куди потрібно переказувати ці виплати, гроші надходитимуть в Ощадний банк. Потрібно буде підійти в Ощадбанк і отримати ці гроші, а після цього відкрити особистий рахунок у цьому або в іншому банку – для подальшої можливості перерахування грошей", – пояснила вона.

Так, починаючи з 1 лютого, відділення Ощадбанку не будуть перераховувати гроші на надавачів комунальних послуг, як це було раніше.

За словами Антонюк, людина повинна сама зняти ці гроші і сама сплатити за користування житлово-комунальними послугами безпосередньо комунальним підприємствам та організаціям.

Також вона наголосила, що людям, які отримували житлову субсидію і не мають підстав змінювати її розмір, не треба нікуди приходити. А пенсіонери і далі, за бажанням, отримуватимуть субсидію через відділення Укрпошти у день виплати пенсії.

"Що стосується людей непенсійного віку, то вони теж можуть отримувати житлову субсидію через відділення Укрпошти", – сказала Антонюк.

Для цього потрібно прийти у відділення Укрпошти і визначитися:

  • або відкрити рахунок у банківській установі, і ці гроші будуть надходити туди;
  • або продовжувати отримувати житлові субсидії у відділеннях Укрпошти.

"Доставка цих грошей додому, як було раніше, скасовується. Пенсіонерам ці гроші доставлятимуть додому разом із пенсією", – резюмувала вона.

Нагадаємо, законодавство передбачає, що громадянин, якому оформлено житлову субсидію, зобов'язаний протягом 30 календарних днів з моменту виникнення обставин, що впливають на призначення субсидії, проінформувати про це орган Пенсійного фонду України.

Читайте також