З 1 жовтня в Україні повертаються штрафи за торгівлю без РРО

Днями буде ухвалений відповідний план податкових перевірок
З 1 жовтня в Україні повертаються штрафи за торгівлю без РРО
Касовий апарат (Фото: Урядовий кур`єр)
7 Серпня 2023, 15:47
читать на русском

В Україні з 1 жовтня відновлюються штрафи за торгівлю без касових апаратів. Йдеться про необхідність для підприємців застосовувати реєстратори розрахункових операцій (РРО).

Про це повідомив голова фінансового комітету Ради Данило Гетманцев (фракція "Слуга народу") в ефірі "Українського радіо".

"Я хочу звернутися до підприємств торгівлі стосовно встановлення касових апаратів. З 1 жовтня будуть впроваджені великі штрафи за невстановлення цих апаратів. Перевірки касових апаратів відновлені", сказав Гетманцев.

За його словами, планові перевірки бізнесу відновлені не у повному обсязі.

"Перевірки стосуються певних груп платників податків. Це підакцизні товари: горілка, тютюн, паливо, електроенергія, банківські й фінансові установи, а також гральний бізнес. Днями буде ухвалено план податкових перевірок. І до кінця року перевірять усі підприємства", - сказав Гетманцев.

Нагадаємо, Верховна рада ухвалила урядовий закон про повернення довоєнної системи податків з 1 серпня, який передбачає скасування 2% податку для ФОПів та повернення 5%.

  • З 1 серпня дозволяються перевірки для підакцизних товарів (алкоголь, тютюн, паливо), грального бізнесу та фінансових послуг.
  • З 1 жовтня повертається відповідальність за порушення у сфері застосування РРО. Але є звільнення від фінансової відповідальності за порушення з РРО на прифронтових територіях (окрім торгівлі підакцизними товарами).

Державна податкова служба перевіряє використання РРО підприємцями та штрафує у разі виявлення порушень. Штраф накладають на кожну транзакцію без фіскалізації. Сума штрафу залежить від суми чека і кількості виявлених порушень.

Перше порушення: 100% від суми продажу товарів, робіт або послуг, учинених із порушеннями;

Друге та наступні порушення: 150% від суми продажу товарів, робіт або послуг, учинених із порушеннями.

Народні депутати визначили також критерії, за якими сумлінні платники податків будуть позбавлені планових податкових перевірок.

З 1 серпня 2023 року під податкові перевірки можуть потрапити підприємства, у яких:

  • рівень сплати податку на прибуток нижчий на 50% та більше за середньогалузевий;
  • рівень сплати ПДВ нижчий на 50% та більше за середньогалузевий;
  • дебіторська заборгованість перевищує кредиторську більше ніж у 2 рази;
  • заробітна плата, нарахована/виплачена податковим агентом, менша середньої по регіону у відповідній галузі;
  • загальна сума витрат підприємницької діяльності 75% або більше загальнорічного оподатковуваного доходу, за умови, що сума задекларованого доходу становить 10 і більше млн грн.

Ці критерії будуть обраховуватися за підсумками 2021 року.

Читайте також

1