За сто секунд до опівночі: що показує годинник Судного дня

Символічний годинник символізує знищення людства
За сто секунд до опівночі: що показує годинник Судного дня
Годинник Судного дня
2 Жовтня 2022, 18:29
читать на русском

Символічний годинник Судного дня вирішено залишити на колишній позначці – за 100 секунд до опівночі, яка символізує знищення людства.

Про це пише ТСН.ua.

Члени комітету вчених дійшли висновку, що минулого року загроза для цивілізації не зменшилася, і що сьогодні ми, як і раніше, перебуваємо ближче до можливого ядерного апокаліпсиса.

Те, що стрілки залишилися на колишній позначці, зовсім не означає, що міжнародна ситуація "стабілізувалася", йдеться у новій заяві комітету.

Навпаки, годинник залишився в точці, що є загрозливо близькою до можливого знищення людства, оскільки світ "застряг у моменті крайньої небезпеки".

Комітет зазначає, що відносини США з Росією та Китаєм залишаються напруженими, оскільки всі три країни роблять зусилля щодо модернізації та розширення ядерних арсеналів. Вчені вказують на масштабну програму Китаю з розгортання ядерних ракет великої дальності, прагнення Росії, Китаю та США розробити гіперзвукові ракети, випробування протисупутникової зброї.

Якщо не стримати ці тенденції, вони можуть стати початком нових небезпечних перегонів ядерних озброєнь, – сказано в заяві.

Нагадаємо, годинник Судного дня — проєкт, який почали 1947 року творці першої американської атомної бомби. Тоді він показував 7 хвилин до опівночі.

Періодично експерти переводять годинник, що показує без кількох хвилин опівночі — це відображає напруженість міжнародної ситуації і прогрес у розвитку ядерного озброєння. Сама позначка опівночі символізує момент ядерного катаклізму.

За 70-річну історію проєкту стрілки годинника міняли своє положення 24 рази, включаючи початкову установку на 23:53 1947 року. Найнижчої точки міжнародна напруженість досягла 1991 року — тоді годинник встановили на позначці 23:43.

Це ознаменувало собою кінець "холодної війни" та підписання між Росією та США договору про скорочення стратегічних озброєнь.

Також загострення відбулося 1974 року. Після того, як Індія випробувала ядерну бомбу, автори проєкту посунули стрілки годинника, що відлічує час до глобальної катастрофи, на 23:51.

Суттєво погіршилася ситуація у світі й 1984 року – війна в Афганістані зробила відносини між двома наддержавами знову напруженими. Стрілки годинника Судного дня завмерли на позначці 23:57 – 3 хвилини до півночі.

Через випробування ядерних бомб, які провели 1998 року Індія та Пакистан, на циферблаті з'явилася позначка 23:51. Іншою точкою неповернення став теракт 11 вересня 2001 року, коли "Аль-Каїда" призвела до руйнації величних "веж-близнюків". Тоді стрілки годинника на 2 хвилини наблизилися до 24 години і стали показувати 23:53.

Останніми роками стрілки рухалися тільки вперед. У 2018 і 2019 роках вони показували 2 хвилини до опівночі, повідомляє Bulletin of Atomic Scientists.

Аби щороку встановлювати час на годиннику Судного дня, Рада з науки і безпеки BAS консультується з Радою авторів бюлетеня, з яких 13 членів є лауреатами Нобелівської премії. Рада дає експертну оцінку погрозам, які з'являються на світовій арені.

2018 року хвилинна стрілка годинника перемістилася в перед і показала дві хвилини до опівночі — востаннє, коли стрілки підходили так близько до кінця від 1953 року. Тоді США і колишній СРСР провели випробування перших водневих бомб із різницею всього в шість місяців.

Час на годиннику Судного дня зупинявся 2019 року, але знову пішов уперед 2020 року.

Попри те, що стрілки годинника Судного дня залишаються нерухомі, поки що екзистенційні загрози людству продовжують зростати, — заявила лауреатка Нобелівської премії миру Еллен Джонсон-Серліф, 24-та президентка Ліберії і співголова Всесвітньої організації охорони здоров'я.

2021 року годинник Судного дня також показував позначку "100 секунд", але про Україну у звіті організації не згадували.

1