За яких умов курс долара в Україні сягне 50 гривень: думка експерта

Забезпечувати відносну стабілізацію гривні вдається завдяки іноземним кредитам та грантам
За яких умов курс долара в Україні сягне 50 гривень: думка експерта
Валюта, долари Фото: Alexander Mils pexels.com
7 Вересня 2022, 15:51
читать на русском

За підсумками поточного року очікується скорочення ВВП України на 40%, що призведе й до скорочення валютних надходжень, і зростання курсу долара.

Про це розповів економічний експерт Олександр Хмелевський у коментарі УНІАН.

За його словами, обсяг імпорту залишається суттєвим, адже через скорочення власного виробництва багато товарів доводиться завозити. Насамперед це стосується продукції військового призначення та енергоносіїв, ціни на які зараз перебувають на рекордних рівнях.

За таких умов забезпечувати відносну стабілізацію гривні вдається завдяки іноземним кредитам та грантам. Проте обсяги західних коштів, які отримує Україна, є значно нижчими, ніж очікування Мінфіну та НБУ. Враховуючи, що восени попит на валюту зросте, а валютні надходження будуть суттєво відставати, Нацбанку доведеться збільшити продаж валюти за рахунок валютних резервів, - зауважив експерт.

Хмелевський прогнозує зростання курсу готівкової валюти. На його думку, досить ймовірно, що до кінця року курс долара сягне 50 гривень.

Експерт також не виключає, що восени Нацбанк буде змушений провести чергову офіційну девальвацію гривні, і при цьому офіційний курс гривні може бути знижено до 45 гривень за долар.

Нагадаємо, що економічний експерт, інвестиційний банкір Сергій Фурса розповів, що буде з гривнею найближчим часом.

1