Закарпаття опинилося на межі екологічного лиха через "трубу Медведчука" - фото

У ґрунт закопували небезпечні відходи із цистерн
Закарпаття опинилося на межі екологічного лиха через "трубу Медведчука" - фото
Екологічне лихо на Закарпатті від труби Медведчука Фото: ssu.gov.ua
29 Жовтня 2021, 23:05
читать на русском

Закарпаття опинилося на межі екологічного лиха через нафтопродуктопровід "Самара – Західний напрям", якими компанії з орбіти Віктора Медведчука постачали в Україну дизпаливо. Екології регіону завдано збитків на понад 34 млн грн.

Про це повідомила пресслужба Служби безпеки України.

Зазначається, що СБУ викрила керівництво ТОВ "Прикарпатзахідтранс", що спеціалізується на транспортуванні нафтопродуктів, на масштабному забрудненні та псуванні земель Закарпаття.

Як встановило слідство, наприкінці 2018 року це підприємство самовільно почало демонтаж резервної гілки нафтопроводу "Самара – Західний напрямок" без жодної дозвільної документації. Зокрема, демонтовано цистерни та майже 33 км трубопроводу.

З метою отримання надприбутків, ділки приховано "закопували" у ґрунт небезпечні відходи із цистерн. При цьому вони постійно нарощували обсяги небезпечних речовин, що могло спричинити екологічну катастрофу, - йдеться уповідомленні.

Правоохоронці з'ясували, що внаслідок несанкціонованого демонтажу трубопроводу, залишками паливно-мастильних матеріалів забруднено майже 20 тис. м² земель. Частина із них - поблизу місцевого водозабору.

За висновками експертів, такі дії призвели до тяжких наслідків із забруднення та псування земель. Інженерно-екологічна експертиза підтвердила суму завданих державі збитків на понад 34 млн грн.

Під час обшуків за місцями діяльності підприємців та відокремленого підрозділу нафтобази правоохоронці вилучили документацію, яка доводить проведення оборудки.

Наразі колишньому головному інженеру компанії "Прикарпатзахідтранс" вже повідомлено про підозру за ч. 2 ст. 367 Кримінального кодексу України (службова недбалість). Тривають слідчі дії у межах кримінального провадження за ч. 2 ст. 239 (забруднення або псування земель), ч. 2 ст. 367 (службова недбалість) ККУ.

Нагадаємо, що президент України Володимир Зеленський увів у дію рішення Ради нацбезпеки України від 19 лютого, яким, зокрема, повернув у державну власність нафтопровід "Прикарпатзахідтранс". Загальна протяжність нафтопроводу, який повернувся у власність держави, становить 1433 км. Нафтопровід належав родині підсанкційного нардепа Віктора Медведчука

1