Закон про індексацію пенсій схвалила Рада за основу

Документ передбачає внесення змін у пенсійне законодавство
Закон про індексацію пенсій схвалила Рада за основу
Верховна Рада України Фото: сторінка ВР у Фейсбуці
9 Вересня 2021, 15:40
читать на русском

Верховна Рада на засіданні 9 вересня ухвалила за основу проєкт закону "Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення пенсійного законодавства" (№4668).

Законопроєктом пропонується:

  • з 1 січня 2022 року визначити дату щорічної індексації пенсій - 1 березня;
  • здійснювати щорічну індексацію пенсій військовослужбовцям, державним службовцям та іншим категоріям пенсіонерів на загальних умовах;
  • призначати достроково пенсії за віком за півтора роки до досягнення пенсійного віку особам, трудовий договір з якими розірвано зв’язку зі змінами в організації виробництва та за інших умов;
  • призначати достроково пенсії матерям (батькам) дітей, хворих на тяжке, рідкісне захворювання, яким не встановлено інвалідність.

У пояснювальній записці до законопроєкту зазначається, що у 2017 році з об'єктів індексації грошових доходів були вилучені пенсії, призначені за "спеціальним" пенсійними програмами - не проводиться індексація пенсій військовослужбовцям, держслужбовцям, науковцям та іншим категоріям пенсіонерів з 2014 року.

Зазначено, що військовослужбовцям останній перерахунок у зв'язку зі зміною грошового забезпечення було проведено у 2018 році, а держслужбовцям і вченим пенсії не перераховувалися ще з 2008 року.

Таким чином, проєктом Закону передбачено здійснювати щорічну індексацію пенсій вищевказаним громадянам на загальних умовах.

Право на дострокову пенсію будуть мати також жінки, які народили п'ятеро або більше дітей і виховали їх до шестирічного віку, матері осіб з інвалідністю з дитинства, однак за умови досягнення ними віку 50 років та за наявності не менше 15 років страхового стажу. При цьому особами з інвалідністю з дитинства вважаються діти з інвалідністю у віці до 18 років.

Нагадаємо, Кабінет міністрів України вирішив підвищити пенсії особам з інвалідністю, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Читайте також

1