Закон про медіацію дозволить працювати без корупції – експертка

Ексклюзив
Згаданий закон передали на підпис президентові України
Ексклюзив
23 Листопада, 16:20

Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук підписав Закон України "Про медіацію", який спеціально для Парламент.ua прокоментувала юристка Анжеліка Головченко.

За словами Стефанчука, законом запроваджується та врегульовується статус медіатора — незалежної та неупередженої особи, за допомогою якої сторони можуть врегулювати конфлікт чи спір шляхом переговорів.

У виграші всі! Адже впаде градус конфліктності в суспільстві. Навантаження на суди буде знижено, витрати бізнесу й держави на судочинство — зменшено, а тривалість розгляду спорів і конфліктів — скорочено. Менше конфліктів — більше компромісів,  — зазначив спікер парламенту (досьє Руслана Стефанчука).

На думку незалежної експертки, київської медіаторки-адвокатки Анжеліки Головченко, закон вирішує багато проблем співпраці адвокатів та учасників судових спорів із державними органами.

Суди та інші органи державної влади тепер зможуть спокійно співпрацювати з медіаторами і не хвилюватись про корупційну складову. На офіційному рівні можна запроваджувати дію медіації у спорах з держорганами (наприклад, податковими), бути більш наполегливими та для тих, хто чогось боявся, мати тил під назвою "в правовому полі". Хоча медіація і без закону в Україні працює вже понад 20 років. Але Закон має не лише плюси,  але й мінуси: у ньому, як завжди, забагато врегульованості. Медіація - дуже гнучкий процес. А тому будь-які межі - це вже не про медіацію. Тому цей закон найкраще характеризує висловлювання першого президента незалежної України Леоніда Кравчука: "Спробуємо поміж краплинок проскочити".

Нагадаємо, українці зможуть вирішувати свої суперечки, не звертаючись до суду. Тепер такі спори врегульовуватиме медіатор. 16 листопада Верховна Рада України ухвалила у другому читанні Закон "Про медіацію". Підтримали його 302 народні депутати.

Закон передбачає і дає можливості громадянам вирішити свої суперечки, не звертаючись до суду. Він запроваджує та врегульовує статус медіатора, а також стимули для громадян, щоб вони не йшли з будь-якими суперечками до суду, перенавантажуючи їх, а могли дійти порозуміння та розв'язати свої питання завдяки неупередженій особі, якою і буде медіатор.

Застосовувати цей закон можна буде для врегулювання будь-яких конфліктів (спорів), зокрема цивільних, сімейних, трудових, господарських, адміністративних, а також у справах про адміністративні правопорушення та у кримінальних провадженнях з метою примирення потерпілого з підозрюваним (обвинуваченим).

Читайте також