Закон про медіацію дозволить працювати без корупції – експертка

Згаданий закон передали на підпис президентові України
Ексклюзив
Закон про медіацію дозволить працювати без корупції – експертка
Суд Фото: kabar.kg
23 Листопада 2021, 16:20
читать на русском

Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук підписав Закон України "Про медіацію", який спеціально для Парламент.ua прокоментувала юристка Анжеліка Головченко.

За словами Стефанчука, законом запроваджується та врегульовується статус медіатора — незалежної та неупередженої особи, за допомогою якої сторони можуть врегулювати конфлікт чи спір шляхом переговорів.

У виграші всі! Адже впаде градус конфліктності в суспільстві. Навантаження на суди буде знижено, витрати бізнесу й держави на судочинство — зменшено, а тривалість розгляду спорів і конфліктів — скорочено. Менше конфліктів — більше компромісів,  — зазначив спікер парламенту (досьє Руслана Стефанчука).

На думку незалежної експертки, київської медіаторки-адвокатки Анжеліки Головченко, закон вирішує багато проблем співпраці адвокатів та учасників судових спорів із державними органами.

Суди та інші органи державної влади тепер зможуть спокійно співпрацювати з медіаторами і не хвилюватись про корупційну складову. На офіційному рівні можна запроваджувати дію медіації у спорах з держорганами (наприклад, податковими), бути більш наполегливими та для тих, хто чогось боявся, мати тил під назвою "в правовому полі". Хоча медіація і без закону в Україні працює вже понад 20 років. Але Закон має не лише плюси,  але й мінуси: у ньому, як завжди, забагато врегульованості. Медіація - дуже гнучкий процес. А тому будь-які межі - це вже не про медіацію. Тому цей закон найкраще характеризує висловлювання першого президента незалежної України Леоніда Кравчука: "Спробуємо поміж краплинок проскочити".

Нагадаємо, українці зможуть вирішувати свої суперечки, не звертаючись до суду. Тепер такі спори врегульовуватиме медіатор. 16 листопада Верховна Рада України ухвалила у другому читанні Закон "Про медіацію". Підтримали його 302 народні депутати.

Закон передбачає і дає можливості громадянам вирішити свої суперечки, не звертаючись до суду. Він запроваджує та врегульовує статус медіатора, а також стимули для громадян, щоб вони не йшли з будь-якими суперечками до суду, перенавантажуючи їх, а могли дійти порозуміння та розв'язати свої питання завдяки неупередженій особі, якою і буде медіатор.

Застосовувати цей закон можна буде для врегулювання будь-яких конфліктів (спорів), зокрема цивільних, сімейних, трудових, господарських, адміністративних, а також у справах про адміністративні правопорушення та у кримінальних провадженнях з метою примирення потерпілого з підозрюваним (обвинуваченим).

Читайте також

1