Українці зможуть вирішувати свої суперечки, не звертаючись до суду

Це допоможе знизити навантаження на суди
Важливо
Українці зможуть вирішувати свої суперечки, не звертаючись до суду
Верховна Рада (фото: УНІАН)
16 Листопада 2021, 14:27
читать на русском

Українці зможуть вирішувати свої суперечки, не звертаючись до суду. Тепер такі спори врегульовуватиме медіатор.

Так, 16 листопада Верховна Рада України ухвалила у другому читанні Закон "Про медіацію". Підтримали його 302 народні депутати.

Як повідомило Міністерство юстиції України, відповідний законопроєкт був підготовлений саме їхнім відомством.

Що передбачає закон про медіатора?

Закон передбачає і дає можливості громадянам вирішити свої суперечки, не звертаючись до суду. Він запроваджує та врегульовує статус медіатора, а також стимули для громадян, щоб вони не йшли з будь-якими суперечками до суду, перенавантажуючи їх, а могли дійти порозуміння та розв'язати свої питання завдяки неупередженій особі, якою і буде медіатор.

Які конфлікти можна буде вирішити?

Застосовувати цей закон можна буде для врегулювання будь-яких конфліктів (спорів), зокрема цивільних, сімейних, трудових, господарських, адміністративних, а також у справах про адміністративні правопорушення та у кримінальних провадженнях з метою примирення потерпілого з підозрюваним (обвинуваченим).

Закон допоможе знизити навантаження на суди

Заступник міністра юстиції Олександр Банчук зазначив, що законодавче закріплення цієї процедури сприятиме ефективному поширенню в суспільстві культури мирного врегулювання спорів, дозволить знизити навантаження на суди, скоротити строки розгляду справ, зменшити витрати сторін на правову допомогу та судовий процес у цілому.

За його словами, саме медіація допомагає сторонам конфлікту за допомогою медіатора налагодити комунікацію та обрати той варіант рішення, який задовольнить інтереси і потреби обох учасників спору.

Такий варіант вирішення конфлікту дає можливість знизити рівень напруження, усвідомити наслідки рішення, а також надає сторонам відчуття справедливості від процесу медіації, - наголосив Банчук.

Нагадаємо, що в Україні до 2023 року планують завершити реформування судової системи.

Читайте також