Реформування судової системи планують завершити до 2023 року - Стефанчук

Робота ведеться у трьох напрямках, оскільки лише в комплексі можна досягти результату
Реформування судової системи планують завершити до 2023 року - Стефанчук
Руслан Стефанчук (фото: УНІАН)
5 Березня 2021, 10:19
читать на русском

В Україні до 2023 року планують завершити реформування судової системи.

Про це перший заступник голови Верховної Ради України Руслан Стефанчук сказав в етері телеканалу "Дом".

За його словами, протягом 30 років незалежності України не вдалося побудувати ту систему правосуддя, яка б забезпечувала довіру громадян.

Ми уважно досліджували всі попередні помилки. І підхід, який продемонстрував президент України Володимир Зеленський, концептуально відрізняється від того, що ми мали в попередній час, - сказав віцеспікер.

Стефанчук (досьє Руслана Стефанчука) розповів, що нове бачення реформи відрізняється комплексним підходом, який охоплює не тільки інститут суддів.

Наразі розробляють не одну концепцію, а відразу кілька. Зокрема, концепції реформування судоустрою, систематизації українського законодавства, а також систематизації та переосмислення української юридичної освіти.

Читайте також

На думку віцеспікера, лише в комплексі можна досягти результату, тому всі три напрямки йдуть паралельно. Наприклад, реформування судового корпусу починається з перезапуску найважливіших інститутів, якими є Вища кваліфікаційна комісія суддів та Вища рада юстиції.

Влада повинна "вичистити" законодавство від застарілих норм, впровадити нові правила правотворчості в Україні, а також зробити правовий моніторинг: чи досяг той чи той нормативно-правовий акт мети, яка на нього покладалася.


Контекст. У грудні минулого року президент України Володимир Зеленський розповів, що в Україні почнеться втілення "глобальної" судової реформи.

Тому Зеленський (досьє Володимира Зеленського) налаштований втілити дієву судову реформу, щоб в Україні працювали лише чесні, незалежні та справедливі суди.

Також президент повідомив, що найближчим часом підпише указ щодо реалізації трирічної Стратегії розвитку органів правосуддя та конституційного судочинства.

1