Закупили втричі дорожче, ніж в роздріб: у Дніпрі комунальники придбали "золоті" генератори

Кожний генератор обійшовся підприємству майже у 200 тисяч грн
Важливо
Закупили втричі дорожче, ніж в роздріб: у Дніпрі комунальники придбали "золоті" генератори
Генератор
27 Січня 2023, 11:21
читать на русском

У Дніпрі комунальне підприємство закупило генератори у фірми, яка запропонувала набагато вищу від інших учасників тендеру ціну.

Про це пише видання "Наші гроші".

"Ціна принциповості "Дніпроводоканалу" - 327 мільйонів гривень. Дуже немалі гроші. Але що не зробиш, коли хочеш купити щось особливе. Отже, водоканал оголосив купівлю півтори сотні різних дизель-генераторів на вищевказану суму. В Україні зараз бум споживання генераторів, тому бізнесмени навезли всякого різного. І на цей тендер прийшли кілька фірм зі своїм товаром. Причому значно дешевшим. Один учасник пропонував товар за 260 мільйонів, другий – за 316 млн.", - йдеться у журналістському розслідуванні.

За даними журналістів, водоканал в Дніпрі відкинув більш вигідні пропозиції, адже, на думку керівництва водоканалу, вони не задовольняли вимоги. Натомість КП "Дніпроводоканал" погодилося на завищену ціну пропозиції фірми, яка пов’язана з оточенням бізнесмена Геннадія Корбана - давнього бізнес-партнера мера Дніпра Бориса Філатова та голови громадської ради при Дніпровській міськраді.

"Наприклад, водоканал хотів, щоб один з генераторів мав розмір не більше 3960/1308/2170 мм. А йому запропонували 3963/1356/2171 мм. Уявіть собі, замовник присікався до того що 4-метрова бандура була на 3 міліметра довшою, на 1 міліметр вища, і на п’ять сантиметрів вищою! Ну а далі справа техніки. Після відхилення всіх конкурентів уклав угоду на придбання генераторів рівно за бажані 327 мільйонів з фірмою, пов’язаною з оточенням Корбана", - пише видання "Наші гроші".

Тобто, врешті водоканал Дніпра закупив генератори за ціною 200 тис. грн за одиницю, тоді як у роздрібному продажі подібні моделі коштують біля 76 тис. грн.

Нагадаємо, НАБУ затримало заступника міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Василя Лозинського. Справа стосується розкрадання бюджетних коштів при закупівлі генераторів. Розслідування ведеться за статтями 364 (зловживання владою або службовим становищем, що спричинило тяжкі наслідки) та 368 (прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою у великому розмірі або вчинене службовою особою, яка займає відповідальне становище, або за попередньою змовою групою осіб, або повторно, або поєднане з вимаганням неправомірної вигоди).

1