Замість допомоги від ЄС виманювали гроші: групу шахраїв затримали в Україні

Злочинці викрали в українців 100 мільйонів гривень
Замість допомоги від ЄС виманювали гроші: групу шахраїв затримали в Україні
Затримання шахраїв Фото: npu.gov.ua
29 Червня 2022, 13:01
читать на русском

Кіберполіція затримала шахраїв, які обдурили українців на 100 мільйонів гривень.

У поліції розповіли, що зловмисники створили понад 400 фішингових посилань для отримання даних банківських карток громадян та привласнення грошей з їхніх рахунків.

Фейкові сайти для виманювання грошей Фото: НПУ

Фейкові сайти для виманювання грошей Фото: НПУ

Дев’ятеро осіб створили та адміністрували понад 400 фейкових вебресурсів для отримання банківських даних громадян. Через сайти українцям пропонували сформувати заявку на виплату грошової допомоги від країн Європейського Союзу. За фішинговими посиланнями потерпілі проходили опитування та зазначали реквізити банківських карток, - розповіли правоохоронці.

Отримавши банківські дані, зловмисники здійснювали несанкціоноване втручання до онлайн-банкінгу та виводили гроші з рахунків громадян.

За даними НБУ, зловмисники ошукали понад 5 тисяч громадян. Загальна сума збитків сягає понад 100 мільйонів гривень.

Зловмисникам може загрожувати до п’ятнадцяти років позбавлення волі.

Кіберполіція закликає громадян отримувати інформацію щодо фінансових виплат лише з офіційних джерел, не переходити за сумнівними посиланнями та в жодному разі не повідомляти конфіденційну, зокрема банківську, інформацію стороннім особам або зазначати такі дані на підозрілих ресурсах.

До уваги громадян! Якщо ви вводили конфіденційні дані за наступними посиланнями, просимо повідомити про це до кіберполіції.

За посиланням можна переглянути список вебсайтів, які зловмисники використовували у злочинній діяльності.

Нагадаємо, у Вінниці шахраї виманювали у громадян через роботу підпільного "call-центру" понад шість млн гривень щомісяця.