Замовник убивства Катерини Гандзюк Владислав Мангер збрехав про мобілізацію до лав тероборони

Колишній голова Херсонської облради заявив у суді, що незабаром він надасть суду клопотання Міністерства оборони про необхідність його призвати
Головне
Замовник убивства Катерини Гандзюк Владислав Мангер збрехав про мобілізацію до лав тероборони
Владислав Мангер (фото: УНІАН)
2 Квітня 2024, 17:34
читать на русском

У понеділок, 1 квітня, під час розгляду у Київському апеляційному суді скарги обвинуваченого у замовленні нападу на активістку Катерину Гандзюк ексголови Херсонської обласної ради Владислава Мангера з'ясувалося, що той зібрався служити в ЗСУ. Нібито навіть є лист для проходження служби у військовій частині А7382.

Про це йдеться у Facebook-спільноті "Хто замовив Катю Гандзюк?". Однак ця інформація виявилася фейком.

"Мангер заявив у суді, що незабаром він надасть суду клопотання Міністерства оборони про необхідність його призвати. Ми поки ще не знаємо, навіщо командиру бригади територіальної оборони потрібна людина, яка замовила вбивство Каті Гандзюк і до того ж має купу хронічних хвороб. Сьогодні довгий перелік хвороб Мангера, який склали адвокати, зачитувала суддя. Судячи з цього переліку, потенційний солдат Мангер навряд чи пройде ВЛК", - йдеться у повідомленні.

Проте у Міністерстві оборони України заявили, що не готують жодного клопотання для зарахування Владислава Мангера до Збройних сил.

"Якщо відповідна ініціатива зʼявилася на рівні військової частини, процес буде негайно припинено, щодо ініціаторів - проведено службове розслідування", - повідомили у міністерстві.

Тим часом прокоментували цю інформацію й у 126-й окремій бригаді ТрО міста Одеси, до якої належить військова частина А7382. Там заявили, що інформація не відповідає дійсності.

"Нам прикро чути, що нашу бригаду почали підозрювати в тому, що ми готові мобілізувати до своїх лав людину, яка замовила вбивство активістки Катерини Гандзюк ще до приходу на цю землю російських загарбників. Ми офіційно заявляємо: Владислава Мангера не було, не буде і в жодному разі не могло бути у нашій бригаді. Мангер за рішенням українського суду відбуває справедливе покарання як замовник резонансного вбивства, його місце у в'язниці. Наше місце - на полі бою, де 126-та бригада продовжить боротись за справедливість для українського народу, звільняючи нові території, а не злочинців від покарань. Командування військової частини А7382 просить не розповсюджувати хибну інформацію", - йдеться в офіційній заяві бригади.

Нагадаємо, 31 липня 2018 року Гандзюк облили сірчаною кислотою. Вона отримала опіки 40% тіла включно з очами. Лікарі провели їй 11 операцій, але врятувати активістку не вдалося. Вона померла 4 листопада 2018 року на 34-му році життя.

У червні 2023 року двом винним у вбивстві Гандзюк присудили по 10 років позбавлення волі. Ексголову Херсонської облради Владислава Мангера визнали винним у замовленні нападу, а його помічника Олексія Левіна — в організації.

1