Заразніший варіант "омікрону" BA.2 виявили вже у 57 країнах

Підвид коронавірусного штаму назвали стелс-омікрон
Заразніший варіант "омікрону" BA.2 виявили вже у 57 країнах
Лабораторія в Національному інституті раку
11 Лютого 2022, 19:22
читать на русском

Новий підвид коронавірусного штаму "омікрон" BA.2, який називають "стелс-омікрон", виявлено вже в 57 країнах.

Про це йдеться у щотижневому звіті Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ) із посиланням на міжнародну базу даних геномів вірусів GISAID.

Послідовності, позначені BA.2, були представлені в GISAID на сьогодні з 57 країн, при цьому щотижнева частка BA-2 порівняно з іншими послідовностями "омікрону" збільшилася більш ніж на 50% у кількох країнах протягом останніх шести тижнів, - зазначається у звіті.

За даними ВООЗ, на "омікрон" припадає понад 93% усіх зразків коронавірусу, завантажених у базу GISAID у січні.

Раніше вчені датського Інституту сироваток з'ясували, що підвид BA.2 значно заразніший за оригінальний штам BA.1. Цей підвид був виявлений на початку цього року і став домінуючим варіантом у Данії та інших скандинавських країнах.

Зокрема, вчені з Уханю (Китай), які виявили новий підвид штаму, підкреслювали, що вірус знайшов спосіб обходити імунні антитіла людини, забезпечені вакцинацією.

Як передає CNBC, технічний керівник із реагування на COVID-19 ВООЗ Марія Ван Керхове заявила, що у ВООЗ не виявили ознак того, що новий підвид штаму коронавірусу "стелс-омікрон" має небезпечніші властивості, ніж вихідний штам.   За її словами, початкові дані вказують на те, що BA.2 "трохи заразніший", ніж вихідний варіант "омікрону".

Британська газета Express днями повідомила, що основними симптомами "стелс-омікрону" є висока температура, безперервний кашель, втрата або зміна нюху та смаку.

Нагадаємо, вперше новий штам коронавірусу "омікрон" виявили на півдні Африки на початку листопада 2021 року. Представники ВООЗ пояснили, що цей варіант вірусу має 32 мутації — більше, ніж у всіх відомих раніше. Ці зміни збільшують його заразність, потенційно підвищують рівень проникнення у клітини людини та впливають на збільшення інфекційності. Число заражених цим штамом подвоюється кожні 2-3 дні.

Читайте також