Зарплати вчителів зростуть в Україні - Шкарлет сказав, коли і на скільки

У МОН сказали, як освітяни можуть отримати підвищення зарплат до 20%
Головне
Зарплати вчителів зростуть в Україні - Шкарлет сказав, коли і на скільки
Школа (фото: nus.org.ua)
19 Серпня 2021, 15:49
читать на русском

До кінця року зарплати вчителів в Україні зростуть ще на 9 відсотків.

Про це повідомив міністр освіти та науки України Сергій Шкарлет в інтерв'ю виданню "Слово і діло".

Ще в цьому році майже на 9% зросте зарплата вчителів. У нас на сьогодні тільки середня зарплата освітян вже майже у 2,4 раза більше, ніж рівень мінімальної зарплати. Середня зарплата в освіті може зрівнятись з середньою зарплатою в економіці, - сказав міністр.

Очільник МОН також розповів, що вчителі можуть заробити додатково 20% до своїх ставок.

Дуже важливо, що в концепцію зростання заробітних плат закладено можливість самого вчителя заробити собі додатково 20% до заробітної плати, коштом процедури сертифікації вчителя в початковій школі. Відчуваєш, що твоя спроможність набагато вища, ніж, наприклад, у колеги – можеш пройти процедуру сертифікації, - розповів Шкарлет.

Він повідомив, що у 2019 році 705 вчителів успішно пройшли таку сертифікацію. У 2020 році – пройшли сертифікацію 902 педагоги. На 2021 рік ще триває сертифікація, близько 1800 – людей подалося

Звичайно, їх подається не так багато, але з кожним роком кількість охочих зростає. Але ти сам собі можеш на 20% збільшити зарплату, це непогана сума, - сказав міністр.

За його словами, держава заклала ще на 2021 рік 400 мільйонів гривень на заходи з підвищення кваліфікації вчителів.

Міністр вважає, що "Україна ж не пасе задніх у заробітних платах вчителів".

Хочеться завжди, щоб зарплати були більші. Об'єктивно освітня галузь просто дуже велика, мультиплікатор дуже складний. Якщо ми підвищуємо навіть на 1%, враховуючи ту кількість вчителів, кількість закладів освіти, яка є, цей мультиплікатор спрацьовує на дуже великі кошти. Ми ж маємо розуміти, що чарівної палички немає. Маємо розуміти, що бюджет – не гумовий. Є ще і медицина…, - каже Шкарлет.

Нагадаємо, в Україні підрахували розмір середньої номінальної заробітної плати - у червні вона становила 14 313 грн, що у 2,4 раза вище рівня мінімальної заробітної плати (6000 грн).

1