Засідання РНБО: які стратегії ухвалили та проти кого ввели санкції

Рада затвердила дві стратегії та план оборони
Головне
Засідання РНБО: які стратегії ухвалили та проти кого ввели санкції
Засідання РНБО (фото: president.gov.ua)
16 Жовтня 2021, 11:22
читать на русском

Рада національної безпеки й оборони (РНБО) під час вчорашнього засідання розширила санкційний список проти осіб, які брали участь у "виборах" РФ в окупованому Криму і на Донбасі, затвердила План оборони України та ввела санкції проти російської компанії MERE.

Про це заявив секретар РНБО Олексій Данілов під час брифінгу.

План оборони України

Над документом працювали два роки, й він єдиний, який дає чіткі відповіді на питання, які нині стоять перед Україною.

За словами Данілова, документ є цілком таємним і включає, з-поміж іншого, план узгодження взаємодії між всіма органами, не лише військовими, а також місцевими адміністраціями.

Санкції за "вибори" в Криму і на Донбасі

В Україні розширили санкційний список проти осіб, які приймали й організовували "вибори" РФ в окупованому Криму і на Донбасі.

Прийнято рішення щодо тих людей, які брали участь у голосуванні й забезпечують вибори на території Криму і на Донбасі. Проти 237 осіб були застосовані санкції, - заявив Данілов.

Стратегія інформаційної безпеки

Рада національної безпеки й оборони розглянула та ухвалила Стратегію інформаційної безпеки України.

Стратегія інформаційної безпеки, доповідав міністр пан Ткаченко. Були палкі дискусії стосовно цієї стратегії, ідеться саме про ситуацію в інформаційній безпеці, - сказав Данілов.

Він додав, що Росія чинить агресію проти України не лише на фронті, а й з використання ЗМІ "для впливу на нашу країну і наших людей".

Стратегія біобезпеки й біологічного захисту

Ми затвердили сьогодні на засіданні Ради національної безпеки й оборони Стратегію біобезпеки й біологічного захисту для того, щоб унормувати питання, які є в цій царині, щоб усі органи відпрацьовували відповідно до тих викликів, які сьогодні ми маємо, - зазначив секретар РНБО.

За його словами, ухвалення Стратегії зумовлене тим, що нині COVID-19 та інші хвороби, які зараз вирують у світі, поставили не тільки Україну, а й увесь світ перед низкою нових викликів, на які потрібно реагувати.

Санкції проти російських супермаркетів MERE

Мережа російських супермаркетів Mere більше не працюватиме в Україні. Останній магазин, який розміщений в Білій Церкві, буде закритий.

На уточнюючі питання про закриття супермаркетів, секретар РНБО додав, що "вони працюють в Криму, і саме тому потрапили під наші санкції".

Запуск порталу про усіх надрокористувачів

З 1 листопада в Україні запрацює публічний портал, який міститиме вичерпну інформацію про власників усіх 3 044 ліцензій і дозволів на розробку надр.

Кожен українець зможе ознайомитися з даними про власників ліцензій та дозволів, виданих у нашій країні, і про ділянки, де вони мають працювати, - на загальнодержавному рівні й у розрізі кожної громади, - заявив Данілов.

За його словами, там можна буде знайти інформацію про всі компанії — з ким і як вони афілійовані, скільки сплачують податків, коли та у який спосіб у них оформлені земельні ділянки, коли вони отримували ті дозволи, і чим займаються зараз на відведених ділянках.

Помилки у санкційних списках:

Данілов повідомив, що у санкційних списках "злодіїв у законі" припустилися помилки щодо 108 осіб. Санкції щодо них вже скасували. За його словами, причетними до цього були восьмеро посадовців. Їх покарано: частину з них звільнили з лав Міністерства внутрішніх справ, ще двох - понизили на посадах.

Нагадаємо, що раніше під санкції РНБО України потрапили мережа спортивних товарів "Спортмастер", велика російська фармацевтична компанія "Фармацевт плюс".

Читайте також

1