Застосунок "Дія" стане продуктом з відкритим кодом: що це означає

Будь-який розробник зможе вивчити документацію й почати розробляти свої додаткові сервіси або мікросервіси, які підходитимуть до застосунку
Застосунок "Дія" стане продуктом з відкритим кодом: що це означає
застосунок Дія
14 Лютого 2024, 17:49
читать на русском

Уряд підтримав ініціативу зробити застосунок "Дія" продуктом з відкритим кодом. Це не тільки допоможе масштабувати цей проєкт, але і дізнатись іншим, як він працює.

Про це повідомляє Мінцифри.

"Пришвидшуємо експорт "Дії" за кордон та збільшуємо прозорість - відкриваємо код застосунку! Уряд підтримав цю ініціативу. А ще будь-який розробник зможе вивчити документацію й почати розробляти свої додаткові сервіси або мікросервіси, які підходитимуть до застосунку", - йдеться в повідомленні.

В Мінцифри зазначили, що шлях до найкращих цифровізованих державних рішень лежить саме в open-source.

"Це допомагає розвивати та масштабувати продукт. Наприклад, естонський застосунок X-Road - на його основі ми побудували систему "Трембіта", яка відповідає за швидкий обмін даними між реєстрами", - пояснюють в відомстві, додаючи, що розгорнувши код, ніхто не зможе отримати доступ до реєстрів.

Завдяки цьому, IT-спеціалісти з будь-якої точки світу зможуть:

  • дізнатися, як працює "Дія";
  • проаналізувати код, особливості архітектури застосунку.

Нагадаємо, найближчим часом у додатку "Дія" з'являться вісім нових послуг. Серед них – розмитнення авто, онлайн-шлюб, кабінет пацієнта та інші. На цей час у додатку доступні 14 цифрових документів і понад 30 сервісів, а на порталі - більше сотні послуг.

Нещодавно в додаток "Дія" додали карту укриттів. З її допомогою можна прокласти маршрут до найближчого безпечного місця та скористатися ще низкою можливостей. Крім того, переселенці можуть отримати кредит на житло та заявку на його оформлення можна подати онлайн через "Дію".

Читайте також

1