Заступник Кличка отримав підозру у справі за відчуження земельної ділянки РНБО

Поворозник начебто незаконно підписав земельні документи
Головне
Заступник Кличка отримав підозру у справі за відчуження земельної ділянки РНБО
Вручення підозри Поворознику Фото: https://t.me/vitaliy_klitschko/1134
25 Січня 2022, 14:02
читать на русском

У вівторок, 25 січня, правоохоронці вручили підозру одному з заступників голови КМДА Миколі Поворознику за "фактом службової недбалості, що спричинила тяжкі наслідки".

Як повідомили у столичній прокуратурі, слідство встановило, що Київська міська рада надала Апарату РНБО в постійне користування земельну ділянку на вулиці Щусєва для будівництва, експлуатації та обслуговування багатоквартирних житлових будинків з підземними паркінгами та об’єктами соціально-побутової інфраструктури.

Однак у 2019 році було підготовлено проєкт розпорядження щодо припинення апарату РНБО України права постійного користування ділянкою "у зв’язку з тим, що земельна ділянка за цільовим призначенням не використовується".

У прокуратурі кажуть, що будь-які пояснення або документи від представників Апарату РНБО України при цьому не отримувались.

Зазначається, що під час погодження проєкту розпорядження юридичне управління апарату КМДА встановило його невідповідність законам України. Попри це, Поворозник його підписав.

Вказаними протиправними діями державному органу завдано шкоди на суму майже 48 млн гривень, що підтверджується висновками проведеної судової оціночно-земельної експертизи, - кажуть у прокуратурі.

Вручення підозри Поворознику Фото: https://t.me/kyiv_pro_office/962

Вручення підозри своєму заступнику прокоментував мер столиці Віталій Кличко.

Він каже, що у 2019 році міська влада припинила право постійного користування ділянкою на вулиці Щусєва біля станції метро "Сирець".

Місто привело занедбану територію до ладу, вивезло сміття, здійснило благоустрій територіі. І в облаштувала там сквер. Але РНБО не полишає намірів забудувати територію висотками і через правоохоронців продовжує тиснути на столичну владу, - каже він.

Мер стверджує, що у 2009 році земля була передана апарату РНБО України в постійне користування для будівництва, однак у 2019 році було встановлено, що всі 10 років ділянка не використовувалась за призначенням, будівництво не було розпочато. Натомість на земельній ділянці утворилося стихійне сміттєзвалище.

Я переконаний у правовій позиції міської влади і в тому, що закон – на нашій стороні. І ми будемо відстоювати цю позицію. Щобільше, це – позиція громади міста Києва – створення зелених зон. А ті, хто хоче на власні очі все побачити, – поїдьте до станції метро "Сирець" і подивіться на гарний сквер, який ми там облаштували. Тепер замість нього РНБО хоче забудувати територію багатоповерхівками. Але громада цього не хоче, – зазначив Кличко.

Микола Поворозник також прояснив ситуацію, повідомили у КМДА.

Він назвав вручення прокуратурою міста Києва підозри "черговим кроком у політичному тиску на столичну владу".

Немає жодних кримінальних правопорушень. Земельна ділянка як була, так і залишилась у комунальній власності. Єдине що – на цій землі наведено лад і вона, власне, врятована від забудови в районі станції метро "Сирець". На цьому місці сьогодні знаходиться сквер, - зазначив він.

Чиновник стверджує, що силовики не роз’яснили йому суть підозри, і відповідно він вбачає у цьому порушення процесуальних прав.

У КМДА нагадали, що земельна ділянка, про яку йдеться, ще у 2009 році була передана апарату РНБО України в постійне користування для будівництва, експлуатації та обслуговування багатоквартирних житлових будинків із підземними паркінгами та об’єктами соціально-побутової інфраструктури на вул. Щусєва.

У 2019 році після обстеження ділянки було встановлено, що вона не використовується за призначенням, тому міська влада припинила право постійного користування ділянкою апарату РНБО. Міська влада привела територію до ладу, було вивезено сміття та здійснено доброустрій. Згодом місто облаштувало там сквер.

Читайте також

1