Заступнику ексміністра Пивоварського обрали запобіжний захід

Володимира Шульмейстера разом із його шефом підозрюють у завданні державі збитків на 30 млн доларів
Важливо
Заступнику ексміністра Пивоварського обрали запобіжний захід
Володимир Шульмейстер
5 Квітня 2023, 09:32
читать на русском

ВАКС обрав запобіжний захід колишньому першому заступнику міністра інфраструктури Володимиру Шульмейстеру, якого разом із тодішнім главою відомства Андрієм Пивоварським підозрюють у зловживаннях, що завдали державі понад 30 млн доларів збитків.

Як повідомляє пресслужба Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, відповідне рішення ухвалив слідчий суддя ВАКС.

"Суд частково задовольнив клопотання та застосував до особи запобіжний захід у вигляді застави у розмірі 4 млн грн. Підозрюваний не пізніше 5 днів з дня обрання запобіжного заходу зобов’язаний внести кошти на відповідний рахунок ВАКС", - йдеться у повідомленні.

Також Шульмейстер зобов’язаний прибувати за першою вимогою до детектива, прокурора чи суду, повідомляти їх про зміну свого місця проживання, роботи чи виїзд закордон, а також утримуватися від спілкування з іншим обвинуваченим у справі та свідками.

Цю ухвалу представники ексзаступника міністра можуть оскаржити протягом 5 днів.

Нагадаємо, 22 лютого ексміністру інфраструктури Андрію Пивоварському, який очолював міністерство з 2014 по 2016 роки, та його першому заступнику Володимиру Шульмейстеру повідомили про підозру у зловживаннях, які завдали понад 30 млн доларів збитків.

За даними слідства, у липні 2015 року тогочасний міністр спільно зі своїм заступником (на той час також головою Тарифної ради Мінінфраструктури) забезпечили прийняття наказу, за яким корабельний збір із суден у морському порту "Південний" разом із ДП "АМПУ" почали стягувати й приватні компанії (у пропорції 50:50).

У НАБУ пояснили, що за законом стягнення такого збору є виключною прерогативою ДП як користувача акваторії порту, що належить державі.

Слідство встановило, що наказ ухвалили без належного економічного обґрунтування і всупереч зауваженням департаменту економіки та фінансів Мінінфраструктури та ДП "АМПУ".

За результатами експертизи, лише впродовж 2017-2021 роки через незаконний наказ держава недоотримала понад 30 млн доларів, які наразі й інкримінують підозрюваним.