Затриманий в Аргентині на запит України син олігарха Чуркіна попросив політичного притулку за океаном

Його звинувачують у збитках на сотні мільйонів гривень.
Затриманий в Аргентині на запит України син олігарха Чуркіна попросив політичного притулку за океаном
6 Лютого 2024, 14:42
читать на русском

Днями в Аргентині за запитом України затримали сина російського олігарха Ігоря Чуркіна. Його підозрюють у махінаціях із майном "Львівського автомобільного заводу". Чоловіку загрожує до 12 років за ґратами. Проте росіянин попросив політичний притулок у країні.

Про це повідомило російське державне пропагандистське агентство "РИА Новости".

Пропагандисти заявляють, що імовірність екстрадиції олігарха в Україну зменшується, оскільки начебто суд із цього питання автоматично призупинений через поданий запит на політичний притулок, який можуть розглядати кілька років.

За словами адвоката росіянина, Чуркін також запросив громадянство Аргентини, тому що в цій країні народилася його донька.

Нагадаємо, олігарху Ігорю Чуркіну ДБР повідомило про підозру в незаконному заволодінні нерухомим майном ЗАТ "Завод комунального транспорту" (колишній ВАТ "Львівський автомобільний завод"), що призвело до збитків підприємства у понад 350 мільйонів гривень.

Правоохоронці зазначили, що у 2005 році Ігор Чуркін обраний головою спостережної ради ЗАТ "Завод комунального транспорту", що дозволило йому перейняти організаційно-розпорядчі функції на підприємстві, у тому числі приймати рішення про відчуження об’єктів нерухомого майна.

Слідчі вказують, що у 2008 році він організував відчуження восьми об’єктів нерухомого майна колишнього держпідприємства ЛАЗ. Їх новими власниками стали його ж комерційні структури. Аби провести оборудку Чуркін доручив підлеглому підробити офіційні фінансові документи ЗАТ "Завод комунального транспорту". Саме їх начебто використали для зняття всіх фінансових обтяжень з об’єктів нерухомого майна, що зекономило гроші олігарху та дозволило фактично вкрасти частину приміщень заводу.

За інформацією ДБР, схожу схему російський олігарх повторив у 2016 році, коли організував підробку судового рішення, яке стало підставою створення нібито законних умов для відчуження нерухомого майна заводу на користь його групи підприємств. Сума збитків завданих ЗАТ "Завод комунального транспорту" становить понад 367 мільйонів гривень.

Крім того, на початку 2000-х років Чуркін був начебто помічений у порушеннях умов приватизації Чорноморського суднобудівного заводу.

Читайте також