Затвердили стратегію економічного розвитку на підконтрольній Україні території Донбасу

Важливо
Після деокупації дія документа пошириться на весь Донбас
Важливо
18 Серпня, 18:12

Кабінет міністрів України затвердив стратегію економічного розвитку Донецької та Луганської областей до 2030 року та її операційний план. Стратегія діятиме на підконтрольній Україні території Донецької та Луганської областей, а після деокупації - по всьому Донбасу.

Про це повідомляє Кабмін на засіданні уряду.

Планується створити три типи моделі територій пріоритетного розвитку. Також в планах введення нових інструментів захисту інвестицій і створення системи страхування від військових і політичних ризиків. Також передбачено усунення надмірного регулювання господарської діяльності, ініціювання створення Фонду консорціумного фінансування, - повідомляють в уряді.

Зокрема, стратегія передбачає:

  • вдосконалення інституційно-фінансових інструментів і регуляторної політики;
  • розвиток реального сектора економіки, індустріалізація та інновація;
  • будівництво критичної інфраструктури і логістики;
  • формування регіонального ринку праці.

Зазначається, що в документі передбачені заходи з підтримки виготовлення продукції з високою доданою вартістю, та відбудеться формування технологічних ланцюгів переробних виробництв. Також планується стимуляція розвитку нових високотехнологічних виробництв, а також залучення інвестиції через зменшення частки державної та комунальної власності. Агропромисловий комплекс розвиватиметься для формування сегмента тваринництва, зрошення та землеробства.

Водночас стратегія передбачає створення транспортно-логістичних кластерів і базових логістичних центрів. У документі йдеться про модернізацію залізничної магістралі, а також про введення інноваційних технологій та інформаційних систем. Планується відновлення енергетичної та газової інфраструктури, - йдеться у повідомленні.

Наголошують, що за допомогою програми перепідготовки та підвищення рівня кваліфікації сформують регіональний ринок праці. Також у документі йдеться про підтримку переміщених ЗВО, і проведенні заходів освітньої та інформаційно-консультаційної спрямованості для підприємців.

Крім цього, у стратегії передбачається просування інвестиційного іміджу Донецької та Луганської областей, залучення потенціалу економічної дипломатії та розширення механізму залучення соціально відповідального бізнесу.

Нагадаємо, у березні Кабінет міністрів України затвердив Національну економічну стратегію до 2030 року.

Читайте також