Внутрішні борги держави досягли понад 9 мільярдів гривень - ексзаступник міністра економіки

Такої важкої ситуації в Україні не було як мінімум 10 років
Головне
Внутрішні борги держави досягли понад 9 мільярдів гривень - ексзаступник міністра економіки
Бюджет (Фото з відкритих джерел)
23 Листопада 2020, 21:27
читать на русском

Згідно з оперативною інформацією Казначейства, наявні неоплачені фінансові зобов'язання станом на 23 листопада становлять 9,4 млрд, з них 3 млрд по захищених видатках.

Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив колишній заступник міністра економіки України Павло Кухта.

Зазначена сума є найбільшою від початку року і лише за останній тиждень збільшилася на 2 млрд грн.

Люди з системи кажуть, що з 9 листопада казна працює в режимі картотеки - до ночі зводять надходження, на ранок формують пул видатків, які буде профінансовано, все інше відкладають. В новітній історії України в середині листопада такого не було вже щонайменше років десять, - написав Кухта.

Ексміністр зауважив, що локдаун вихідного дня та неминуче насування повного локдауну підвищують потребу в бюджетних видатків.

 Найпростіша програма підтримки - виплата 5 тисяч грн мінімальної зарплати всім зайнятим в уражених галузях сфери послуг (близько 4 млн людей) - коштує 20 млрд на місяць. Цих грошей зараз просто немає, - резюмував Кухта.

Єдиним способом вирішення проблеми, на думку колишнього чиновника, є швидке відновлення співпраці з МВФ, яке відкриє нам доступ до запозичень, щоб профінансувати видатки.

Це означає прийняття хоч трохи адекватного бюджету на 2021 рік - йдуть розмови вже про прийнятність дефіциту на рівні 5,3% від ВВП. Втім, незрозуміло, від якого прогнозного ВВП - з початком локдаунів очевидно, що макропрогноз, за яким складений бюджет, треба переглядати у бік менших темпів зростання, - пояснив Кухта.

Окрім бюджету, необхідно запустити судову реформу та відновити антикорупційне законодавство, вважає експосадовець і наголошує, що у порівнянні з часами, коли МВФ вимагав підвищення тарифів або пенсійного віку, це очевидно не важкі умови.

Читайте також

Нагадаємо, Кабінет Міністрів України не затвердив проєкт державного бюджету-2021 до другого читання.

Про те, чим загрожує Україні бюджетна тяганина, читайте у нашому матеріалі: Прийняття бюджету затягується: які загрози постали перед Україною.