Затвердили стратегію економічного розвитку на підконтрольній Україні території Донбасу

Після деокупації дія документа пошириться на весь Донбас
Важливо
Затвердили стратегію економічного розвитку на підконтрольній Україні території Донбасу
Кабмін (фото: DW)
18 Серпня 2021, 18:12
читать на русском

Кабінет міністрів України затвердив стратегію економічного розвитку Донецької та Луганської областей до 2030 року та її операційний план. Стратегія діятиме на підконтрольній Україні території Донецької та Луганської областей, а після деокупації - по всьому Донбасу.

Про це повідомляє Кабмін на засіданні уряду.

Планується створити три типи моделі територій пріоритетного розвитку. Також в планах введення нових інструментів захисту інвестицій і створення системи страхування від військових і політичних ризиків. Також передбачено усунення надмірного регулювання господарської діяльності, ініціювання створення Фонду консорціумного фінансування, - повідомляють в уряді.

Зокрема, стратегія передбачає:

  • вдосконалення інституційно-фінансових інструментів і регуляторної політики;
  • розвиток реального сектора економіки, індустріалізація та інновація;
  • будівництво критичної інфраструктури і логістики;
  • формування регіонального ринку праці.

Зазначається, що в документі передбачені заходи з підтримки виготовлення продукції з високою доданою вартістю, та відбудеться формування технологічних ланцюгів переробних виробництв. Також планується стимуляція розвитку нових високотехнологічних виробництв, а також залучення інвестиції через зменшення частки державної та комунальної власності. Агропромисловий комплекс розвиватиметься для формування сегмента тваринництва, зрошення та землеробства.

Водночас стратегія передбачає створення транспортно-логістичних кластерів і базових логістичних центрів. У документі йдеться про модернізацію залізничної магістралі, а також про введення інноваційних технологій та інформаційних систем. Планується відновлення енергетичної та газової інфраструктури, - йдеться у повідомленні.

Наголошують, що за допомогою програми перепідготовки та підвищення рівня кваліфікації сформують регіональний ринок праці. Також у документі йдеться про підтримку переміщених ЗВО, і проведенні заходів освітньої та інформаційно-консультаційної спрямованості для підприємців.

Крім цього, у стратегії передбачається просування інвестиційного іміджу Донецької та Луганської областей, залучення потенціалу економічної дипломатії та розширення механізму залучення соціально відповідального бізнесу.

Нагадаємо, у березні Кабінет міністрів України затвердив Національну економічну стратегію до 2030 року.

Читайте також