Збір монет на користь ЗСУ стартував в Україні

НБУ проводить благодійну акцію "Смілива гривня"
Збір монет на користь ЗСУ стартував в Україні
Монети Фото УНІАН
2 Серпня 2022, 19:41
читать на русском

В Україні оголосили збір копійок на потреби Збройних Сил.

Як повідомили у Нацбанку, благодійна акція "Смілива гривня" триватиме протягом трьох місяців - до 1 листопада 2022 року.

По всій Україні триватиме збір монет номіналами 10, 50 копійок та 1, 2, 5 і 10 гривень.

Значна кількість розмінних монет, зокрема номіналами 10 коп. та 50 коп. часто не використовуються громадянами для готівкових розрахунків та лежать у скарбничках чи кишенях. Водночас ці кошти можуть допомогти українським захисникам боронити країну від російського загарбника. Всі зібрані кошти будуть перераховані на потреби Збройних Сил України, - йдеться у повідомленні Нацбанку.

Пункти мобілізації монет на підтримку ЗСУ відкриті у відділеннях "Ощадбанку" та ПУМБ практично в усіх регіонах країни, де можлива безпечна робота банків.

Також можна організувати колективний збір коштів серед громад певного району, житлового комплексу, на роботі або в інших спільнотах. Адже, об’єднавшись, українці здатні творити дива та допомогати українській армії долати ворога, - зазначають у фінустанові.

В НБУ зазначають, що в обігу перебуває понад 14 млрд монет на суму понад 5 млрд грн. Значну кількість розмінних монет громадяни часто не використовують для готівкових розрахунків, залишаючи монети у скарбничках чи кишенях.

За підрахунками Нацбанку, 5 млрд грн – це приблизно:

  • 70 сучасних безпілотників Bayraktar,
  • 25 реактивних артилерійських систем залпового вогню HIMARS,
  • 50 танків Т-90,
  • або 150 машин бойової піхоти.

Адреси відділень, у яких можна здати зібрані монети, а також детальні умови участі в акції зазначені на сайті "Смілива гривня" - за посиланням.

Раніше Національний банк продовжив на рік термін обміну розмінних монет номіналами 1, 2 та 5 копійок. 

1