Збройні сили США в Європі привели у повну бойову готовність через ситуацію на Донбасі

У США занепокоєні сплеском російської агресії
Головне
Збройні сили США в Європі привели у повну бойову готовність через ситуацію на Донбасі
Війна на Донбасі, снайпер Фото: Міноборони
1 Квітня 2021, 19:58
читать на русском

Командування збройних сил США у Європі привело свої війська у повну бойову готовність найвищого рівня через ситуацію на Сході України.

Про це пишуть видання Politico і New York Times.

Пентагон насторожило те, як Росія на цьому тижні активізує свою діяльність у Східній Європі та Арктиці, кидаючи новий виклик молодій адміністрації Байдена, - пишуть ЗМІ.

Відповідальний за оборону США генерал Глен Ван Херк також акцентував на зростанні російської агресії. Останні події, зокрема загибель українських військових під Шумами, на його думку, свідчать про прагнення Росії відновити свій вплив на світовій арені.

Через це Європейське командування американської армії минулого тижня підвищило рівень спостереження з "можливої кризи" до "потенційного неминучої кризи" - найвищого рівня.

Читайте також

Деякі американські офіцери вважають, що Росія в основному брязкає зброєю, а справжнього наміру йти у бій в неї немає. Однак інша частина військових називає плани Путіна туманними і вважає, що це намагання серед іншого перевірити й нового президента США Джо Байдена. Проте ці намагання дуже швидко можуть перерости у "щось зловісне".


Контекст. 26 березня поблизу населеного пункту Шуми на Донбасі російській найманці обстріляли позиції українських захисників, внаслідок чого загинули четверо воїнів, ще двоє отримали поранення.

Через ескалацію на Донбасі президент Володимир Зеленський відправив в зону ООС головнокомандувача Збройних сил України Руслана Хомчака.

Також Зеленський попросив допомоги у лідерів "нормандської четвірки" і закликав їх "зробити все можливе для збереження режиму повного та всеосяжного припинення вогню".

1