Зеленський планує розширити відносини з країнами Африки

Для цього буде призначено спеціального представника України з Африки
Важливо
Зеленський планує розширити відносини з країнами Африки
Володимир Зеленський / Фото: president.gov.ua
20 Червня 2022, 18:56
читать на русском

Президент Володимир Зеленський вирішив призначити спеціального представника України з Африки та заявив про намір розширити відносини з африканськими країнами.

Про це президент України сказав у своєму виступі по відеозв'язку на засіданні Бюро асамблеї Африканського союзу 20 червня.

Саме під час моєї каденції була затверджена перша Стратегія розвитку відносин України з державами Африки. Буде активізовано діалог з усіма країнами континенту. Найближчим часом запрацює спеціальний представник України з Африки, — заявив Зеленський.

Він додав, що за його дорученням готується перше в історії Української держави регіональне турне міністра закордонних справ України по державах Субсахарської Африки. Окрім того, Зеленський ініціює візити до країн Африки представників Верховної Ради.

Я запрошую вас відвідати нашу державу вже зараз, щоб оновити наші відносини на двосторонньому рівні. І пропоную вже почати готувати – за нашим спільним бажанням – велику політико-економічну конференцію Україна – Африка, – заявив президент та нагадав, що у багатьох країнах Африканського Союзу добре знають Україну економічно та у сфері освіти.

Зеленський наголосив, що зв'язки між країнами справді дуже давні.

Наші фахівці будували підприємства у ваших країнах ще за радянських часів. Ваші студенти навчалися у наших університетах і навчаються зараз, - сказав Зеленський.

Він також зазначив, що до 24 лютого понад 300 українських "блакитних шоломів" виконували завдання у складі шести місій ООН: "А наш національний контингент, зокрема 18-й окремий вертолітний загін, був важливою частиною Місії ООН зі стабілізації в Демократичній Республіці Конго".

Він також наголосив, що, якби не російська війна, африканські країни перебували б «у зовсім іншому стані - абсолютно безпечному».

От чому, щоб не було голоду, мають закінчитись і спроби таких держав, як Росія, повернутися до загарбницької політики колоніалізму, - сказав Зеленський.

Нагадаємо, що президент Володимир Зеленський вирішив призначити спеціального представника України з Африки та заявив про намір розширити відносини з африканськими країнами.