Зеленський вніс до Ради законопроєкт про перенесення дат трьох офіційних свят

Пропонується змінити дати святкування Різдва, Дня захисників та захисниць та Дня української державності
Головне
Зеленський вніс до Ради законопроєкт про перенесення дат трьох офіційних свят
Володимир Зеленський Фото: president.gov.ua
28 Червня 2023, 22:52
читать на русском

Президент Володимир Зеленський запропонував Верховній Раді змінити дату святкування Різдва в Україні. Також це стосується ще двох свят.

Про це йдеться у відповідному законопроєкті, який глава держави вніс до Ради.

Різдво не 7 січня, а 25 грудня

Як йдеться у пояснювальній записці, більшість православних християн світу святкують Різдво Христове 25 грудня. Православна церква України 24 травня на Архієрейському соборі затвердила повний перехід з 1 вересня на новий - новоюліанський календар, за яким живе більшість православних церков світу та яким, зокрема, передбачено святкування Різдва Христового 25 грудня, а не 7 січня.

День Української Державності не 28 липня, а 15-го

Внаслідок зміни дати святкування Різдва перенесення потребує і День Української Державності. Відповідно, його пропонується перенести з 28 липня на 15 липня.

День захисників і захисниць не 14 жовтня, а 1-го

Також Україна раніше святкуватиме День захисників та захисниць України. Це свято пропонують перенести з 14 жовтня на 1 жовтня. Оскільки воно пов'язане з українцями військовими традиціями вшанування Дня Покрови Пресвятої Богородиці.

Нагадаємо, у липні 2023 року українці відзначать багато цікавих свят, таких як професійні - День рибалки, День бухгалтера, релігійні - Івана Купала і державні - День Української Державності.

Останнє вважається новим, адже його було офіційно впроваджене лише торік, проте жодного разу не святкувалося належним чином, адже в Україні триває війна з російськими окупантами.

Свято День Української Державності, затверджене Верховною Радою України у травні 2022 року, буде відзначатися 28 липня. Цього року це п'ятниця і згідно зі статтею 73 "Кодексу законів про працю" цей день має бути вихідним. Проте через дію воєнного стану в країні, який наразі продовжено до 18 серпня, додаткових вихідних у липні 2023 не буде.