Журналісти розслідувачі ідентифікували 30 російських військових, які наводять ракети на Україну

Серед навідників - молоді ІТ-фахівці, деякі з них працювали в Сирії
Головне
Журналісти розслідувачі ідентифікували 30 російських військових, які наводять ракети на Україну
25 Жовтня 2022, 13:21
читать на русском

У складі Головного обчислювального центру (ГОЦ) Збройних сил росії вдалося виявити секретний підрозділ, який визначає польотні завдання для високоточних ракет, та ідентифікувати 30 військових інженерів, які займаються наведенням ракет на цивільні об'єкти України.

Про це йдеться у спільному розслідуванні The InsiderBellingcat та Der Spiegel.

Як з'ясували розслідувачі, більшість із цих інженерів – молоді чоловіки та жінки з бекграундом у сфері інформаційних технологій та навіть у розробці комп'ютерних ігор. Деякі також працювали у російському військовому командному центрі в Дамаску (Сирія) у період з 2016 до 2021 року. Деталізація їхніх дзвінків, зіставлена з обстрілами, підтверджує їхню причетність до вбивства мирних жителів України.

Всі ці ракетники, що поступили на службу в ГОЦ, зареєстровані як працюючі за адресою Знам'янка, 19 у Москві – це офіційна адреса Генштабу Збройних сил росії.

Журналісти вивчили метадані телефонних розмов начальника центру генерал-майора Роберта Баранова. Аналіз його дзвінків з 24 лютого до кінця квітня показав, що кожного разу перед запусками крилатих ракет йому дзвонили з одного конкретного номера, який належить полковнику Ігорю Багнюку. Розслідувачі також вивчили метадані дзвінків самого Багнюка та виявили його інтенсивне спілкування більш ніж із 20 військовими інженерами та айтішниками з ГОЦ. На основі цього було реконструйовано команду з 33 військових інженерів.

Як встановили видання, підрозділ ГОЦ складається із трьох команд, кожна з яких програмує траєкторії польоту одного конкретного типу ракет:

ЗМ-14 («Калібр», морського базування) – Іван Попов, Матвій Любавін, Роман Курочкін, Катерина Чугунова, Сергій Ільїн, Юрій Ніконов, Георгій Старостін, Дмитро Тихонов, Микола Тарасов та Ігор Гроза.

9М728 (Р-500, оперативно-тактичні ракетні комплекси «Іскандер», наземного базування) – Олексій Михайлов, Павло Обухов, Ельвіра Обухова, Микита Поплавський, Віктор Яскелайнен, Олександр Григорян, Володимир Петров, Артем Веденов.

Х-101 (повітряного базування) – Артем Чернов, Олексій Бетехтін, Андрій Іванютін, Антон Чуліков, Ольга Письменська, Павло Васильєв, Олексій Волков, Антон Шатун, Станіслав Мінков.

Журналісти намагалися зв'язатися з навідниками за телефонами: всі вони визнали, що ці телефонні номери належать саме їм, але категорично заперечували, що працюють у Головному обчислювальному центрі та мають якесь відношення до обстрілів України.

Безпосереднім командиром підрозділу наведення ракет ГОЦ є полковник Ігор Багнюк. Він народився 1982 року в Ризі, в 2004 році закінчив Серпуховську філію Академії РВСН, що спеціалізується на інформаційних системах для російських ракет. Багнюк служив у військовій частині 29692 (2027 авіаційно-технічний склад) під Володимиром, не пізніше 2010 року його перевели до Москви для служби в ГОЦ.

Судячи з фотографій, Багнюк був нагороджений медаллю "За участь у бойових діях у Сирії". І він не єдиний співробітник ГОЦ, який відзначився у Сирії. На фотографії 2021 року, зробленій у російському військовому командному центрі в Сирії, можна знайти майора Андрія Іванютіна, члена підрозділу ГОЦ, з яким Багнюк активно спілкується під час нинішньої війни.

У розслідуванні також зазначено, що телефонні записи Багнюка та його підлеглих за кілька тижнів до ударів 10 жовтня показують з 2 жовтня підвищення активності дзвінків, що досягає піку 9 жовтня. При цьому в останній день перед ударами інженерам-навідникам було зроблено 11 дзвінків. До 2 жовтня дзвінків не було близько двох тижнів, як і ударів крилатими ракетами. Це підтверджує інформацію української розвідки, що планування масованого ракетного удару почалося приблизно на тиждень раніше і не могло бути наслідком вибуху на Кримському мосту 8 жовтня.

Нагадаємо, 10 жовтня вранці рашисти здійснили масовані ракетні атаки майже по всіх областях України. За інформацією ГУР МО України, цю атаку рашисти планували заздалегідь, а не як реакцію-відповідь за підрив Кримського мосту.