Змінено правила перетину державного кордону військовозобовʼязаними українцями

Чоловіків віком до 60 років випускатимуть за межі України за кількох умов
Головне
Змінено правила перетину державного кордону військовозобовʼязаними українцями
Кордон з Білоруссю. Фото: dpsu.gov.ua
6 Червня 2022, 16:17
читать на русском

В Україні змінилися правила перетину державного кордону військовозобовʼязаними особами віком від 18 до 60 років.

Хто може перетинати державний кордон в умовах правового режиму воєнного стану, повідомили у Київській військовій обласній адміністрації.

Відповідно до зазначених змін постанови бронювання військовозобовʼязаних осіб з метою їх подальшого перетину державного кордону України стосується:

  • водіїв, що здійснюють перевезення медичних вантажів, вантажів гуманітарної допомоги для потреб Збройних Сил, інших утворених відповідно до законів України військових формувань, а також населення України;
  • водії, які мають ліцензію на право провадження господарської діяльності з міжнародних перевезень вантажів та пасажирів автомобільним транспортом;
  • працівників залізничного транспорту;
  • спортсменів, які включені до складу національних збірних команд України з олімпійських, неолімпійських видів спорту та видів спорту осіб з інвалідністю;
  • тренерів із складу національних збірних команд України, які забезпечують підготовку цих спортсменів;
  • спортивних суддів та інших фахівців, що забезпечують, зокрема, організаційне, науково-методичне, медичне супроводження, антидопінговий контроль тощо підготовки цих спортсменів.

З якою метою може здійснюватися перетин державного кордону?

Перетинати державний кордон можливо:

  • для перевезення медичних вантажів, вантажів гуманітарної допомоги для потреб Збройних Сил, інших утворених відповідно до законів України військових формувань;
  • перевезення населення України;
  • для здійснення міжнародних перевезень;
  • для здійснення перевезень залізницею;
  • для участі в офіційних міжнародних спортивних змаганнях та навчально-тренувальних зборах.

Зазначається, що дія зазначеної постанови не поширюється на інші категорії військовозобовʼязаних (наприклад, діячі науки та освіти, діячі культури та мистецтва, підприємці, а також особи, що потребують лікування за кордоном та інші).

Рішення про перетин державного кордону України іншими категоріями військовозобовʼязаних можуть прийматися за окремими обґрунтованими зверненнями до відповідних профільних органів державної влади.

Куди має звернутися перевізник з метою отримання відповідного рішення?

Рішення про виїзд за межі України водіїв, що здійснюють перевезення гуманітарних вантажів, приймається Мінінфраструктури або обласними, Київською міською військовими адміністраціями за наявності відповідного обґрунтування щодо обсягів вантажів та кількості транспортних засобів, необхідних для їх перевезення, у листах військових, правоохоронних органів; військових адміністрацій; медичних закладів; відправників чи отримувачів гуманітарної допомоги.

Інформація про водіїв, які здійснюють міжнародні перевезення вноситься до відповідної інформаційної системи, адміністратором якої є Укртрансбезпека, на підставі заявки ліцензіата (ліцензіят – суб’єкт господарювання, які мають ліцензію на право провадження господарської діяльності з міжнародних перевезень вантажів та пасажирів автомобільним транспортом);

Рішення про виїзд працівників залізниці приймається:

  • щодо працівників АТ “Українська залізниця” та підприємств залізничного транспорту, що належать до сфери управління Мінінфраструктури, – Мінінфраструктури;
  • щодо працівників підприємств, для яких вантажний залізничний транспорт не є основним видом діяльності, – обласними, Київською міською військовими адміністраціями за місцезнаходженням таких підприємств.

Про виїзд за кордон спортсменів, тренерів та інших фахівців, що обслуговують спортсменів підтвердними документами є рішення Мінмолодьспорту щодо включення до складу учасників спортивного заходу.

Механізм прийняття рішення щодо надання дозволу на перетин державного кордону

Про прийняте рішення про виїзд за кордон зазначеної категорії військовозобовʼязаних осіб Мінінфраструктури, обласна або Київська міська військова адміністрація надсилає до адміністрації Держприкордонслужби України для врахування під час виїзду та вʼїзду громадян України.

Дані про водіїв, які здійснюють міжнародні перевезення, мають бути у системі “Шлях”, наявність яких перевіряють представники Держприкордонслужби. При цьому перетин державного кордону здійснюється водієм (водіями) лише на транспортному засобі, який є засобом провадження господарської діяльності ліцензіата, повна маса якого становить 3500 кілограмів та більше.

На одному транспортному засобі державний кордон можуть одночасно перетинати:

  • один водій на вантажному транспортному засобі ліцензіата;
  • два водії на пасажирському транспортному засобі (автобусі) ліцензіата.

Спортсмени, тренери та інші фахівці, які обслуговують спортсменів, надають відповідні підтвердні документи при перетині кордону представникам Держприкордонслужби.

ТЕРМІНИ

Водії, які здійснюють перевезення гуманітарних та медичних вантажів: рішення про виїзд за межі України приймається на строк не більше шести місяців. Водії можуть безперервно перебувати за кордоном не більше 30 календарних днів з дня перетину державного кордону.

Водії, які здійснюють міжнародні перевезення: можуть безперервно перебувати за кордоном не більше 45 календарних днів з дня перетину державного кордону.

Залізничники: рішення про виїзд за межі України приймається на строк не більше шести місяців на підставі листів підприємств залізничного транспорту, в яких містяться відповідні обґрунтування та наявні підтвердження обсягів перевезень вантажів залізничним транспортом в період воєнного стану.

Спортсменам, тренерам та іншим фахівцям, які обслуговують тренерів: Вказані особи можуть безперервно перебувати за кордоном не більше 30 календарних днів з дня перетину державного кордону, але не менше строку проведення заходу, визначеного в Єдиному календарному плані фізкультурно-оздоровчих та спортивних заходів України на відповідний рік. Строк перебування за кордоном може бути збільшений у разі, коли зазначені особи братимуть участь в іншому спортивному заході в іншій країні, визначеній Єдиним календарним планом фізкультурно-оздоровчих та спортивних заходів України на відповідний рік, який починається протягом 10 робочих днів з дня завершення попереднього спортивного заходу.

Відповідальність

У разі непідтвердження мети поїздки уповноважені службові особи Держприкордонслужби відмовляють у перетині державного кордону особам, зазначеним вище.

У разі перевищення строків перебування водіїв гуманітарних перевезень за кордоном та/або зміни мети виїзду за кордон рішення про виїзд за межі України відповідних скасовується.

У разі перевищення строків перебування водіїв міжнародних перевезень за кордоном, Укртрансбезпека може припинити доступ відповідного ліцензіата до Єдиного комплексу інформаційних систем Укртрансбезпеки на три місяці у визначеному порядку.

Нагадаємо, ДПСУ продовжила можливість виїжджати за кордон українцям без закордонного паспорта. 

Читайте також

1