Чи знесуть Катерину: чому нащадки одеських робітників та селян захищають імператрицю

Вячеслав Головченко

журналіст

Чи знесуть Катерину: чому нащадки одеських робітників та селян захищають імператрицю
Катерина не хоче йти з Одеси (художник Ю .Журавель)
20 Вересня 2022, 12:58
читать на русском
Не всі одесити погоджуються з тим, що пам`ятник Катерині в центрі міста треба знести

Війна потроху будить національну свідомість навіть в русифікованій Одесі. Майже кожного дня пам'ятник, на одній з площ міста, який "вінчає" імператриця Катерина друга обливають фарбою. Одні громадяни хочуть його знести, інші - волають "захистити власну історію". Цей маркер колоніалізму в місті-порту встановили вже після 2005-го року замість зруйнованого більшовиками. А тепер використовують скоріше - інформаційно-психологічну спецоперацію. Місцева влада серед якої досі багато хто репрезентував партію регіонів часів "донецького" президента, чи сдпу(о) гауляйтера Медведчука, не бажають деколонізувати місто й знімати з постаменту Катерину II. Не те що вона їм люба. Але дуже багато грошей в Москві було "списано" на встановленні цього монументу.

І хоча всі знають що німкеня знищила залишки суверенності Козацької держави у 18 сторіччі, але ... Далі за словами місцевого історика професора місцевого університету - Т.Гончарука починається: одеський ідіотизм!

Ні єдиного факту що імператриця сприяла розвитку міста Одеси немає. Навіть зерно забороняла експортувати з порту Хаджибей. Малювати "міф" Катерина-засновниця, почали ще у  19-му сторіччі. Тоді ж фонтан на цій площі яка зветься Катерининською, бо тут була закладена дерев'яна церква на честь Святої Катерини, замінили імперським пам'ятником. С тих пір декілька дослідників, навіть російських спростовували роль цариці у створенні Одеси. А наші "захисники історичного міфу" з Дерібасівської-ріг-Рішельєвської бажають утримувати в центрі міста цей імперський артефакт. Це продовження  західного абсурдного серіалу "Велика". Дивились? Місія захисників монумента - ідіоти, які "за збереження" сатрапихи.

Сам теперішній монумент, який цнотливо звуть "засновникам Одеси" сфабрикували в середині 2000-х років на гроші "мутних" прокремлівських ділків, за мерства відомого конформіста Гурвіца. Скульптури "фаворитів" буквально запозичили в державному історико-краєзнавчому музеї у 2007-му. Царицю відтворили з новомодного сплаву. Сама ця робота не має ніякої художньої цінності. 

Для того, щоб "сховати кінці в воду" і не "чіпати" пам'ятник корупції, а ніяким не засновникам Одеси, скульптури тепер передано по документах в комунальний музей, - вважає юрист Артем Карташов, який представляє інтереси громади.

Громадська думка почала схилятись до варіанту, коли скульптури імператриці і її фаворитів "відправляється" таки в музей, де на них всі охочі можуть подивитись, навіть туристи. Але мерія ще вичікує.

Де факто, деколонізація буксує. Топонімічна комісія міськради не радить повертати на площу фонтан, а скульптури до музею. Затягувати питання вирішили через громадські онлайн слухання. Вони мають відбутись на наступному тижні. Публіці "згодовують" псевдо історичну "полову" про засновників. Була вже петиція із заміною Катерининого монумента на відомого порноактора, вона набрала потрібну кількість голосів.  Міський голова марить рішенням ЮНЕСКО о захисті центра міста. 

Проблема народилась не сьогодні, вона наслідок конформізму пострадянської пори: "і вашим і нашим"! Пелевін десь "потирає руки". В Одеської громади ще залишаються не вирішеними питання про Суворовський район міста й монумент карателю народів Європи, та два пам'ятники російським пропагандистам - Пушкіну та Горькому. ЗСУ скоріше вижене орків з України і закінчить цю антиколоніальну війну, ніж в Одесі "наважаться" порвати з імперськими наративами.

1