Цифрові гроші по-європейськи: коли з'явиться цифровий євро

Богдан Прилепа

Експерт по блокчейну

Цифрові гроші по-європейськи: коли з'явиться цифровий євро
Євро, гроші (фото: Pexels)
24 Травня 2021, 14:28
читать на русском
Що таке цифрова валюта центробанків та як це працює

Цифрове століття, в якому ми живемо, це не тільки мобільні телефони та різноманітні гаджети, але і цифрові гроші. CBDC обговорюють у всьому світі вже не перший рік. Але якщо раніше нею цікавилися лише окремі держави, то зараз - практично всі. Зокрема, Євросоюз.

Що таке CBDC

Central Bank Digital Currency - це нова форма грошей центральних банків. На відміну від готівки, вона цілком віртуальна, але при цьому може використовуватися для розрахунків нарівні з традиційними грошима.

"CBDC виробляють не майнери, а емітує центробанк. Це не криптовалюта, тому що регулятор контролює і відстежує всі транзакції та будь-коли може їх заблокувати", - пояснює автор Bitcoin Ultimatum (BTCU) і співзасновник IT-компанії Prof-it Blockchain Богдан Прилепа.

Але в цьому, за словами експерта є і плюси. У випадку з фіатними грошима, неможливо проконтролювати скільки банкнот "надрукувала" держава. З CBDC все це можна перевірити в режимі онлайн, особливо, якщо валюта ЦБ буде використовувати технологію блокчейн.

Ще на першій хвилі хайпу біткоїна у 2017 році в Європейському центральному банку твердо вирішили відмовитися від легалізації криптовалют.

"За євро стоїть ЄЦБ, за доларом - ФРС. Валюти підтримуються центральними банками, а ось за біткоїном нічого немає", - заявив тоді Маріо Драга, який керував ЄЦБ до 2019 року.

Але при цьому європейського регулятора зацікавила ідея власних цифрових грошей. Щоб визначити доцільність випуску CBDC нинішня глава Європейського центробанку Крістін Лагард вирішила провести опитування серед жителів ЄС - чи потрібен їм цифровий євро?

Виявилося, що потрібен. Більшість респондентів проголосувало за цю ідею. Але за умови, що цифровий євро буде використовувати технологію блокчейн і забезпечить конфіденційність.

Не чекаючи результатів опитування, центробанк ще в жовтні 2020 року подав заявку на реєстрацію товарного знака "цифровий євро". Відповідно до опису, нова валюта буде відповідати за "збереження суспільного блага". Йдеться про безплатний доступ до простих і безпечних засобів платежу.

Коли з'явиться європейська CBDC

На початку 2021 року Єврокомісія і Європейський центральний банк приступили до вивчення технічних і юридичних питань створення цифрового євро. Вони прийшли до висновку, що нова валюта ЦБ може підтримати цифровізацію всієї економіки Євросоюзу.

"Можливо не суспільні слухання, а чергові рекорди біткоїна підштовхнули ЄЦБ до дії. Якщо Європа проти легалізації криптовалют, то треба запропонувати альтернативу. І вибір тут невеликий - жоден регулятор не захоче оперувати грошима, які він не може контролювати. Тому краще зацифрувати те, що є", - вважає автор Bitcoin Ultimatum.

Тепер жителів Європи цікавить тільки одне питання - коли з'явиться цифровий євро? На це у Крістін Лагард конкретної відповіді немає.

"Зараз ми вивчаємо всі опції та ризики, пов'язані з цифровим євро. Ми повинні переконатися, що все робимо правильно. Це технічно зухвалий проєкт. Нам потрібно бути впевненими, що ми не ламаємо систему, а покращуємо її", - заявила вона.

Але при цьому глава ЄЦБ відхилила завісу над термінами реалізації проєкту. Появи цифрового євро не варто очікувати в найближчій перспективі. Результати громадських консультацій спочатку повинен проаналізувати Європарламент. Після цього літа ЄЦБ вирішить, чи продовжувати експеримент. У разі позитивного рішення, далі треба узгодити впровадження CBDC - а це ще рік-півтора. В результаті власну цифрову валюту Європа побачить не раніше, ніж через чотири роки, а то й більше.

Чи є майбутнє у цифрових грошей центробанків

У центробанків по всьому світу є розбіжності в поглядах щодо майбутнього державних цифрових валют. Але всі вони сходяться на думці, що економіку необхідно осучаснити та перевести на контрольований і прозорий цифровий засіб взаєморозрахунків. Адже фінансові активи повинні бути доступними, а транскордонні платежі дешевими.

"Вивченням CBDC зараз займаються як мінімум половина всіх центробанків світу. А деякі країни, такі як Китай, вже готуються до запуску власної цифрової валюти. У CBDC є як плюси, так і мінуси. Але те, що новий вид грошей незабаром з'явиться - це незаперечний факт. І до цього треба бути готовими", - додав Богдан Прилепа.