Досвід роботи мікрогромад: відновлення дверей, як результат порозуміння

Вячеслав Головченко

журналіст

Досвід роботи мікрогромад: відновлення дверей, як результат порозуміння
Фото Артура Садовнікова
15 Травня 2023, 12:50
читать на русском
Одесити на власному досвіді показують, як співпраця мікрогромад, експертів та ГО сприяє комфортності міста та збереженню його архітектурної спадщини

Двері до рідного будинку, квартири, двору…парадної, як кажуть в Одесі. Які вони, звертали увагу? Фарбовані чи яскраві? Які звуки з'являються, коли  їх відчиняють? В якому вони стані тепер?

Багато чого починається і закінчується після того, як відчиняються двері наших домівок.

Одеський громадський альянс Школа культури сусідства та проєкт "1000 дверей Одеси" провели багатомісячну соціально-комунікативну "операцію" з реставрації двох дверей у 140 річному будинку на Жуковського, 43.

Успіх реставрації став можливий завдяки роботі Лабораторії культури сусідства (2021 - 2022) який проводили фахівці Школи та запрошені експерти. Фокус досліджень був направлений на чотири  головні системи життєдіяльності мікроспільнот: "комунікації", "прийняття рішень", "безпека" та "вирішення конфліктів". Особливу роль в досягненні успіху саме в цьому проєкті відіграли саме комунікації та прийняття рішень.

Чи можуть мешканці багатоквартирних будинків комунікувати та домовитись, прийняти рішення, взяти участь у грантовій програмі,  оформити заявку на сайті, зібрати гроші, пройти весь процес від початку до кінця що іноді триває 9 місяців, та базуючись на чотирьох цінностях культури сусідства - толерантності, включеності, добровільності та рівності. Квест ще той. У Дворі Міті Ковбасюка це сталось. Може тому, що дуже хотілось, а може від того, що за плечима був досвід не тільки голови ОСББ, но й співробітника міжнародної допомогової місії, та великий стаж громадського активіста.

Нарешті двері відреставровані.  Виглядають як нові й будуть такими за гарантіями виконавців відновлення, якщо будуть за регламентом обслуговуватись. Встановлено сучасному електроні замки, що "працюють" без вібрації. В кожній квартирі - новий електронний ключ з'явився. Час відсвяткувати.

Так-так! Сусіди у дворі вирішили запросити всіх причетних, а також друзів, у двір-сцену, де з'явились ті самі старі-нові двері, вже оздоблені сучасними притягувачами, що допоможуть їм слугувати ще 100 років. Уявляєте, виростуть діти сьогоднішніх дітей - а ці двері будуть перед ними відчинятись. І повертатись будуть вже дідусями повз ретельно відновлені двері.

На святкуванні, де знайомитись з досвідом Міті Ковбасюка та його сусідів, які засобами ненасильницьких комунікацій розв'язали застарілу проблему у дворі, зібрались голови кондомініумів з інших районів Одеси, журналісти, виконавці реставрації, історики, студенти. Добре що не було (майже) чиновників, бо в них завжди старий сценарій з перерізання стрічки. А цей день всі фотографувались з шикарними дверима.