Главу МОЗ цікавлять закупівлі, а не постачання медикаментів та коронавірус

Дмитро Шерембей

Правозахисник

Главу МОЗ цікавлять закупівлі, а не постачання медикаментів та коронавірус
Максим Степанов / Facebook
26 Січня 2021, 17:18
читать на русском
Історія із купівлею Україною китайської вакцини від початку і до кінця має корумповану архітектуру

На сьогодні, з тих даних, які доступні, йдеться про певну корупційну змову. Це випливає з декількох причин: перше - це висока ціна, друге - монополія для приватної компанії, до того ж безапеляційна монополія, ніхто інший нічого не може запропонувати. І звичайно швидкість, з якої хотіли провернути цей контракт. Швидко, різко, щоб гроші полетіли і все насправді вже поділили.

Чи були альтернативи китайській вакцині

Думаю, не потрібно бути Енштейном, щоб бачити та розуміти, що на ринку є дешевші та якісніші пропозиції. Крім того, дуже підозріло, чому не використовувалась державна система медичних держзакупівель, яка насправді пропонувала дешевші та кращі препарати, а усі інші були відсторонені. По суті це напряму координувалось особисто міністром Степановим.

Вся ця історія з початку і до кінця має корумповану архітектуру. Я радий, що її скасували в останній момент.

Чим погана китайська вакцина

Насправді найстрашніше, це не питання, що хтось собі якимось чином дістав грошей. Страшно те, що ми б отримали вакцини, які перебувають на клінічній стадії випробувань, а по-друге, що ми б їх отримали у два-три рази дорожче. Так ми б позбавили велику кількість людей вакцинації, яка б могла їх захистити від коронавірусу, та навіть від смерті.

Чому глава МОЗ втрутився у закупівлю

Також важлива річ, чому цілий рік людина, яка абсолютно відверто, не приховуючи своїх мотивів, бореться за єдину сферу своєї роботи. Це закупівлі Міністерства охорони здоров’я. Йому плювати на реформу Міністерства, постачання медикаментів, а також на ту ситуацію, у якій опинилась держава у 2020 році через COVID-19. Він повністю профукав 65 млрд грн, які могли зупинити епідемію коронавірусу. Він займається тільки одним - демагогією, як би він добре займався б закупівлями. Думаю в Одесі на "сьомому кілометрі" можна займатись закупівлями, а в МОЗ потрібно займатись реформами та пацієнтами, а не закупівлями.

Чому не реагує уряд

Звичайно, з боку уряду не звертання уваги на завдану людям шкоду нас дивує. Цьому може бути дві причини: перше - просто некомпетентність, а друге - або причетність до цих процесів, або заангажованість і якісь інші вигоди, які вони отримають з подібної скандальної ситуації в Україні.

Те що це завдає шкоди пацієнтам - це 100%. Також однозначно те, що внаслідок цих махінацій помирають люди і звичайно це завдає напоправної шкоди також Україні, яка дуже позитивно рухалась у питанні реформи охорони здоров’я, що оцінювали усі міжнародні системи та Всесвітня організація охорони здоров’я. Враження таке, що цілеспрямовано руйнується успіх, яким можна було пишатись.

Детальніше про ситуацію читайте у матеріалі Парламент.UA: Корупційна змова: китайську вакцину Україна отримає через ексрегіоналку Богатирьову


КОНТЕКСТ: Україна домовилась про закупівлю вакцини проти коронавірусної інфекції COVID-19 китайської фірми Sinovac. Міністр охорони здоров’я Максим Степанов заявив, що на вимогу китайського постачальника, закупівлею займатиметься приватна компанія. Нею стала "Лекхім", пов'язана з ексрегіоналкою Раїсою Богатирьовою.

Однак журналісти Chas News зателефонували у компанію Sinovac, де їм повідомили, що саме український уряд наполіг на роботі через посередника.