У Зеленського немає повноважень звільнити голову КСУ

Марина Сіліна

Адвокатка АО "Litigation Group"

У Зеленського немає повноважень звільнити голову КСУ
Олександр Тупицький (фото з відкритих джерел)
29 Грудня 2020, 17:30
читать на русском
Конституційна криза в державі лише посилюватиметься через кримінальне переслідування голови КСУ, і справа може набути виключно політичного забарвлення

Перспективи справи проти голови Конституційного суду Олександра Тупицького наразі туманні: жоден адвокат без дослідження та аналізу матеріалів кримінального провадження не братиметься оцінювати правову ситуацію. Проте, за загальним правилом, у разі наявності належної та допустимої доказової бази, відсутності істотних порушень закону та прав людини під час збору доказів, сторона обвинувачення має шанси довести перед судом винуватість Тупицького у вчиненні інкримінованого злочину.

Повідомлення про підозру

З огляду на інформацію, що наявна станом на зараз у ЗМІ, поверхнево можна сказати про можливе порушення порядку вручення повідомлення про підозру, якщо не дотримані вимоги щодо суб'єкта складання повідомлення про підозру та порядку її направлення. Ці нюанси мають бути враховані захистом Тупицького.

Президент проти голови КСУ

Щодо поданого на ім’я президента клопотання про відсторонення Тупицького, то тут варто зауважити, що жоден закон не передбачає такий порядок усунення від здійснення повноважень судді КСУ. За загальним правилом статті 155-1 КПК України, відсторонення судді здійснюється Вищою Радою Правосуддя. Крім того, вичерпний перелік підстав для припинення повноважень суддею КСУ, чи для його звільнення, визначений профільним законом (статті 20, 21), який не передбачає відсторонення. Варто зауважити, що звільнення судді КСУ також не здійснюється Президентом; це виключна компетенція самого КСУ.

Тому, не зважаючи на те, що Тупицький призначений за квотою президента, питання відсторонення не входить до повноважень Зеленського, і доля клопотання прокуратури є сумнівною. Ймовірно, це зроблено для привернення уваги суспільства до постаті Тупицького та з метою активізації серед складу КСУ питання про проведення перевірки та звільнення Тупицького.

В цілому, складно спрогнозувати подальший розвиток ситуації та загрози, що можуть виникнути. Видається, що конституційна криза в державі лише посилюватиметься через кримінальне переслідування Голови КСУ, і справа може набути виключно політичного забарвлення.

Детальніше про підозру Тупицькому читайте у матеріалі Парламент.UA: Війна гілок влади: чому голові КСУ оголосили про підозру