102 роки Соборності: Україну об'єднав не Сталін

Владлен Мараєв

Історик

102 роки Соборності: Україну об'єднав не Сталін
Фото: Flickr
22 Січня 2021, 12:40
читать на русском
Акт Злуки 1919 року сприяв зростанню національної свідомості й патріотизму та надихав наступні покоління борців за незалежність України

Акт Злуки мав колосальний вплив на розвиток України у XX столітті, оскільки засвідчив перед усім світом: українці не тільки спроможні й готові до державотворення, але й готові до об'єднання і збройної боротьби за свою соборність.

Передумови для об'єднання України

Наддніпрянщина і Наддністрянщина століттями перебували у складі різних держав, їхній розвиток йшов різними шляхами, політична культура була різною. Але в критичний момент, в оточенні кількох ворогів, вони змогли об'єднатися та в міру можливостей підтримувати одне одного.

Що проголошував Акт Злуки

Була утворена соборна Українська Народна Республіка, ЗУНР увійшла до її складу на засадах автономії (ЗОУНР). Наддніпрянщина активно допомагала озброєнням та військовими кадрами для галичан. Із липня 1919 року, коли Галицька армія відступила на Поділля, вже галичани допомогли наддніпрянцям успішно наступати на Київ, визволити від більшовиків Поділля, частину Правобережжя й Волині.

Однак до повної інтеграції двох українських держав справа не дійшла через те, що не було скликано Установчі збори, а наприкінці 1919 року Злука фактично розпалася через вкрай несприятливі військово-політичні обставини.

Вплив Акту Злуки на свідомість українців

Цей документ вплинув, оскільки: сприяв стрімкому зростанню рівня національної свідомості й патріотизму серед українців, подоланню регіональної ідентичності на користь всеукраїнської, надихав наступні покоління борців за незалежність і соборність України аж до 1991 року. Він спростовує міф радянсько-російської пропаганди, буцімто Україну об'єднав Сталін. Насправді українці самі ще на початку XX століття змогли об'єднати свою країну, а Сталін у 1939–1945 роках абсолютно не керувався міркуваннями блага для України – він приєднував землі до Радянської імперії та винятково в інтересах Радянської імперії.

Актуальність Дня Соборності

Зрештою, в наші дні, коли 7-й рік триває збройна агресія проти України та зазіхання на територіальну цілісність нашої держави, День Соборності 22 січня набуває особливої актуальності. Це свято нагадує кожному, що Україна – від села Рання Зоря на Луганщині до Соломоново на Закарпатті, від села Грем’яч на Чернігівщині до мису Сарич у Криму.