Папір витримає будь-які цифри - економіст про показники бюджету 2022

Олег Пендзин

економічний експерт, член Економічного дискусійного клубу

Папір витримає будь-які цифри - економіст про показники бюджету 2022
(Фото: Телеграм-канал парламенту)
15 Вересня 2021, 16:58
читать на русском
Різниця між прогнозом в кошторисі та реальними цифрами української економіки - величезна

Кабінет міністрів сьогодні схвалив проєкт Державного бюджету на 2022 рік та представив основні економічні показники на наступний рік. Окрім того, проєкт кошторису уже надійшов до парламенту. Своєю чергою економічний експерт, член Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин розповів Парламент.UA  наскільки реалістичний проєкт бюджету на наступний рік, чи виконується цьогорічний проєкт кошторису та у якому стані нині українська економіка.

Чи реалістичний проєкт бюджету на 2022 рік

В цьому бюджеті жодної нової цифри, адже всі показники такі ж, як і в бюджетній, декларації прийнятій ще навесні. Однак, подивімося на цифри, закладені у 2021 році - вони всі невиконані. Гляньмо на рівень безробіття: в бюджетній декларації та в бюджеті 2021 року - цифра 8% від працездатного населення, натомість зараз в нас понад 10%. На інфляцію: в бюджеті 2021 року стоїть 8,2%, а сьогодні - вже понад 10%. В бюджеті ж на наступний рік стоїть 6,2% при сьогоднішніх 10%.

Бюджет на 2021 рік сформований на курсі 29,1 гривні за долар, а на 2022 - 28,6. Фактичний же курс сьогодні - менш як 27 гривень за долар. Я можу так продовжувати й далі.

За великим рахунком є велика різниця між прогнозом, тим що лягло в основу бюджету і фактичними цифрами, якими живе українська економіка. Ріст ВВП на цей рік закладений понад 4%, сьогодні ж ми маємо 2,4%. Впевненості у тому що в умовах коронавірусу та ймовірного локдауну ВВП підніметься ще на 2% немає, я б радше сказав, що цього не буде. А в ВВП стоїть 3,2% росту. Це тішить, але реалізм і правдивість прогнозів поки що не витримує ніякої критики.

Якщо ж говорити про дохідну частину - сьогодні ми маємо 246 мільярдів гривень дефіциту, планують - 188. При тому, що йде зростання практично по всіх напрямках статей.

Нюанс полягає у тому, що папір витримає будь-які цифри, але реальність вносить свої корективи, що кардинально відрізняється від того, що заплановано.

Показники бюджету 2022 року можуть кардинально змінитися

Загалом, я думаю, що є сенс говорити щось про фактичні цифри бюджету, коли його винесуть на друге читання.

Адже уявіть собі вони збільшили доходи від податку на доходи фізичних осіб на 22 млрд грн. Вони шалено сподіваються, що ті 22 млрд прийдуть від амністії капіталів.

А ще зараз перше читання пройшов законопроєкт, який суттєво підіймає прожитковий мінімум. Якщо його приймуть, бюджет 2022 року полетить повністю, там зовсім інші цифри. Також вони мають прийняти законопроєкт 5600, який суттєво міняє податкову базу в Україні. Тобто ми знаходимось у ситуації постійної зміни правил гри.

У якому становищі українська економіка наразі

Я можу сказати що зараз фактично призупинене фінансування додаткових статей місцевих бюджетів, бо нема грошей в казначействі. Торік у нас була така ж ситуація. Якби нам ЄС не дав тоді 700 мільйонів, ми б повністю припинили фінансування незахищених статей держбюджету. Цей рік в нас повторюється, щоправда, тоді це сталося в листопаді, а тепер вже у середині вересня.

Власне, от в нас зараз єдина надія на Європейську Комісію та 600 мільйонів євро, які вона виділила. Ними можуть закрити незахищені статті бюджету.

1