Причини низької явки на місцевих виборах - епідемія і розчарування

Володимир Фесенко

Політолог

Причини низької явки на місцевих виборах - епідемія і розчарування
Вибори 2020 року, літня жінка без маски роздивляється бюлетень (фото: Парламент UA)
28 Жовтня 2020, 13:44
читать на русском
Низька явка зіграла на користь місцевих еліт, чинних мерів та їхніх партії

Головна причина низької явки очевидна - це епідемія. За словами спостерігачів за виборами ситуація з коронавірусом зменшила явку на 10-15%. У нас традиційно менше голосують на місцевих виборах ніж на парламентських, а тим паче президентських. А цього разу ще й повпливала епідемія. У когось певні побоювання, хтось перестраховувався, але, в результаті це суттєво знизило активність виборців.

Традиційні проблеми явки

Крім того, як часто буває, певне розчарування, але це по різних групах виборців. До прикладу, у нас традиційно низька активність молодих виборців. Під час виборчої кампанії один з соціологічних центрів проводив дослідження і виявив, що близько 70% пенсіонерів готові були прийти на вибори, а серед молоді - лише третина. І схоже, що більшість молоді не пришли.

Минулого року феномен Зеленського їх мотивував, мобілізував. Вони прийшли та проголосували за Зеленського та його партію. А от цього разу є певне розчарування, ще й фактор епідемії. Все це спрацювало разом і такої мотивації, як минулого року не було і це суттєво занизило результати “Слуги народи” і можливо “Голосу”. Однак це треба аналізувати по окремих групах виборців, де і як голосували.

Зміна системи виборів

Водночас не думаю, що зміна системи виборів суттєво вплинула на результати виборів. Варто звичайно дивитись на результати по партійних списках, оскільки це якраз і було випробування для нової системи. Звичайно люди про здебільшого не знали і дехто на дільницях не знав, як проголосувати по партійних списках за конкретного кандидата. А от щодо партій та мерів, процедура не змінилась, тож і не впливала на голосування.

Кому вигідна низька явка

В першу чергу така явка зіграла на користь місцевих еліт. Тобто чинні мери, їхні партії та взагалі місцеві партії. Тому що їхній електорат більш консолідований, більш мотивований і їхні прихильники прийшли проголосувати. А от щодо інших партій, такої консолідації та мобілізації не відбулося. От по “Слузі народу”, особливо чинник молоді, спрацював у мінус. Зокрема по Києву це з великою ймовірністю занизило результат їхніх кандидатів.

Детальніше про явку на місцевих виборах в Україні читайте у матеріалі Парламент.UA: Апатія, традиційна байдужість та коронавірус: експерти про низьку явку на виборах