СБУ вривається з обшуками в обмінники по всій країні

Микита Книш

експерт з кібербезпеки

СБУ вривається з обшуками в обмінники по всій країні
(Фото: УНІАН)
28 Квітня 2021, 10:40
читать на русском
Закон про бюро економічної безпеки сприйняли, як команду "грабувати, як в останній раз"

Головне Управління контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері економічної безпеки СБУ або скорочено КЗЕ СБУ продовжує творити беззаконня попри те, що президент Зеленський підписав закон, який передбачає їх ліквідацію (закон про створення БЕБ).

Що трапилося?

22 березня 2021 року президент підписав закон про бюро економічної безпеки і повідомив народу України, що цитую: "СБУ втратить невластиві спецслужбам функції з розслідування злочинів щодо корупції та організованої злочинної діяльності у сфері управління та економіки. Це дасть змогу СБУ сфокусуватися на виконанні завдань, які справді безпосередньо пов’язані з безпекою держави, з контррозвідувальною діяльністю у сфері економіки".

КЗЕ СБУ подумали: "пора грабувати"?

СБУ-шники з КЗЕ СБУ схоже сприйняли цей закон трохи по-іншому як "команда грабувати як в останній раз, бо нас скоро ліквідують". І розіслала "телеграми" по всіх округах, щоб всі регіональні підрозділи КЗЕ СБУ зосередилися на "боротьбі" з криптовалютами та звичайними обмінниками.

Далі я пропоную Вам подивитися відео, на яке я натрапив випадково в Інтернеті (я не є першоджерелом даного відео), як співробітник СБУ вривається в офіс, не представившись нападає на людину. Ударами по голові кулаками під добірний триповерховий мат (звук є) він змушує людину віддати телефон до того, як почалися будь-які слідчі дії. Уже після того, як під ударами людина віддає телефон, співробітник СБУ, просить у іншого зброю, дістає найімовірніше бойову зброю, досилає патрон в патронник і наставляє на беззбройну людину з піднятими руками. Людина просить юридичної допомоги та адвокатів, ставить питання: "Чи маю я право на адвоката?", На що йому мало не матом відповідають: "Немає". Дивіться відео самі:

Скільки можна обшукувати одне і те ж місце?

Одним з кінцевих бенефіціарів окремої частини коштів, які вилучили СБУ-шники під надуманим приводом, є я, бо я зберігав гроші у цих перевірених людей, частина грошей належить моїм партнерам, а частина клієнтам. Частина коштів була вилучена з офіційно зареєстрованого валютно-обмінного пункту, що має ліцензію НБУ від фінансової компанії, частина з банківських сейфів.

Якщо Ви можете хоча б на секундочку подумати, що я Книш Микита Михайлович, учасник бойових дій на сході України, людина, яка не словом, а ділом (докази Лекції в НАБУ, Навчання ДФС, Безкоштовне тестування міських ресурсів, навчання адвокатів, і багато- багато безкоштовних лекцій для всіх силових відомств) допомагає державі Україна раптом вирішив відправляти гроші в ЛДНР - то мене ця думка просто ображає.

Звичайно, я не "крутий бойовик", я не ходив у розвідку і не здійснював диверсій. Але в 14-15 роках в Харкові в СБУ катастрофічно не вистачало людей і працювало правило, що в операціях беруть участь всі без винятку і навіть "ботаніки", як мене і моїх колег там називали. Тому в той час, коли КЗЕ СБУ займалися своїми питаннями в комфортному Києві, ми, одягнувшись тепліше, зі зброєю в руках виконували завдання командування в безпосередній близькості від лінії розмежування. "Пакували" розробників конституції так званих ДНР і ЛНР і ХНР (історія про це), допитували та документували російських десантників (відео, викладене зі схвалення керівництва знято на мій телефон) і т д. Крім цього, їздили забирати наших хлопців з полону на найбільший обмін 222 терориста на 150 українських патріота, 26 грудня 2014 року яких ми, відправляли на літаку до Києва, (готовий так само показати відео) щоб високі начальники в високих кабінетах змогли відзвітувати про чергові "своїх" успіхи перед українським народом. Закон про інформацію з обмеженим доступом забороняє мені розповідати Вам більше і публікувати деталі. На відміну від багатьох "кабінетних прапороносців", на кшталт КЗЕ СБУ, багато інших людей, про існування яких Ви напевно теж не здогадуєтеся, брали участь разом зі мною у багатьох подіях, які тепер уже стали частиною нашої новітньої історії. І повірте мені на слово, там багато чого цікавого. І мені є що сказати, так було б перед ким бісер метати ...

Цифрова криміналістика для держави в обмін на наїзди від СБУ?

Буквально місяць тому отримував подяку особисто від глави кіберполіції за те, що розповів, показав і знайшов за них злочинців (про це буде окремий пресреліз) і заощадив державі Україна величезна кількість грошей платників податків. Моя улюблена бабуся живе в Криму і я не бачив її вже сім років, тому що мені не можна в'їжджати ні в Крим, ні в Росію, ні навіть в Білорусь. Тому мені б хотілося, щоб СБУ займалося питаннями територіальної цілісності та державної безпеки, замість тиску на бізнес.

Після відходу з СБУ я зміг побудувати з нуля хакерську компанію, конференцію і взяти участь в проєкті, який привернув 4,5 млн доларів інвестицій в Україну. Ми навіть орендували літак "Мрія", де відбулася церемонія нагородження білих хакерів із засновником компанії Apple Стівеном Возняком переможців хакерського змагання HackIT CUP.

Уявіть, що після всього цього, мені та таким же патріотичним бізнес-партнерам ось заманулося, раптово, почати займатися нібито легалізацією (відмиванням) грошових коштів та іншого майна, здобутих злочинним шляхом. Просто подумайте, навіщо мені щось відмивати, якщо гроші вже в анонімній криптовалюті, яку практично неможливо відстежити, якщо просто перевести Bitcon в Zcash? Основні засоби з обшуків були вилучені з банківських сейфів і квартири моїх бізнес-партнерів в срібних злитках, що випускаються національним банком України, які використовувалися для хеджування ризиків при коливанні ціни криптовалюти. Подумайте, хто зберігає "відмиті" (за версією слідства) гроші в банківському сейфі під своїм реальним ім'ям? Я думаю, тільки ті, хто точно знають, що гроші законні. І ми прекрасно знаємо, що глава СБ банку, просто "стуканув" в СБУ - "гроші тут".

Але знаєте що? Моїм клієнтам і особисто мені набридло "постійно доводити свою невинність в суді". Їм набридло, що робочий інструмент "гроші" постійно вилучають і не дають нам працювати, тупо паралізуючи діяльність і займаючись відвертим вимаганням дурні СБУ-шники, які не можуть запам'ятати, хто їм допомагає, а хто є ворогом.

Тому що на відміну від дурних людей, які прийшли відразу з обшуком замість запиту, я знаю: що таке "презумпція невинності" і що таке Конституція. І якщо цей же обмінник, розташований в місті Харкові за адресою пр. Конституції 26 вже обшукували 4 рази під одними і тими ж фейковими приводами СБУ, ГПУ, ДФС, поліція, і кожен раз повертали абсолютно все вилучене майно, тому що нічого не змогли довести в суді. То я вважаю, що вже пора вимагати компенсації.

Як це зупинити?

Я публічно пропоную: проведімо очну ставку, з одного боку столу буду сидіти я і мої бізнес-партнери, а з іншого боку я запрошую посадити все керівництво КЗЕ СБУ і слідчих, які нас обшукували, і змусити їх відзвітувати за матеріалами кримінальної справи, які вони відкрили проти бізнесу моїх партнерів. Заслухаймо їх публічно? Їм же нічого приховувати, якщо вони діють іменем України? Ми готові були дати дані по будь-яких транзакціях, які проходили через обмінник, тільки ось ці дані виявилися нікому не потрібні, тому що СБУ потрібні сумки з грошима і сріблом. Тому ми збираємо свої речі і покинемо країну після відкриття кордонів.

Хотілося б звернутися до президента Зеленського

Шановний Володимире Олександровичу, Служба безпеки України (СБУ) (укр. Служба безпеки України) - правоохоронний орган спеціального призначення, який забезпечує державну безпеку України. Підпорядкована Президенту України. У мене питання: "вони Вам підпорядковані, чи ні"? Чому у воєнний час КЗЕ СБУ займається розслідуванням справ за статтею "шахрайство" замість державної безпеки? Чому під час обшуку вони вилучають тільки гроші і їх не цікавить нічого крім грошей?

1