Суд за позовом Портнова змусив Міносвіти "переглянути" підручники, а не заборонити чи вилучити

Олег Лук’янчиков

Юрист

Суд за позовом Портнова змусив Міносвіти "переглянути" підручники, а не заборонити чи вилучити
Фото: УНІАН
27 Січня 2021, 15:19
читать на русском
МОН також слід надати Портнову відповідь за результатами перегляду

Рішення Окружного адміністративного суду Києва змусить Міністерство освіти та науки саме "переглянути" підручники. Не заборонити їх, не вилучити з освітнього процесу, а саме переглянути. Також, МОН слід надати Андрію Портнову відповідь за результатами перегляду.

Як відбувається відбір підручників

Для розуміння наслідків цього спору, слід звернути увагу на порядок відбору підручників (як присвоюється гриф та як підручники потрапляють у школу). Це питання регулюється Порядком конкурсного відбору підручників (крім електронних) для здобувачів повної загальної середньої освіти та педагогічних працівників.

В узагальненому вигляді це виглядає так:

  1. МОН визначає програму та оголошує конкурс;
  2. Автор пише підручник, відповідно до програми МОН;
  3. На умовах повної анонімності проводиться експертиза підручника (за 15 критеріями).

Підручники шифруються і, як наслідок, експерт не знає, хто автор підручника, а авторам не відома інформація про експертів. Експерти обираються автоматично.

Наприклад, експертизу підручника автора цього коментаря проводило 3 експерти з різних областей України. Окрім науково-методичної та психолого-педагогічної експертиз проводиться ще антидискримінаційна експертиза.

Автори вносять правки відповідно до зауважень. Конкурсна комісія передає матеріали МОН, яке приймає рішення, яке оформлюється наказом про присвоєння грифу.

Хто вибирає підручники для навчання

Підручники, які отримали гриф, розміщуються в мережі інтернет. Безпосередній вибір підручників здійснюють учителі. Підручники, друк яких фінансується з державного бюджету, і які потраплять до школи визначаються саме вибором учителів.

Тобто повноваження МОН щодо визначення підручників, за якими навчаються школярі, можна визначити як "організація конкурсу".

В МОН відсутня особа, яка б визначала який підручник гарний, а який – ні.

Чому суд задовольнив позов Портнова

Відповідь на звернення повинна не просто "бути", а відповідати на порушені питання по суті.
Зважаючи на неможливість ознайомлення з текстом звернення Андрія Портнова до МОН, надати відповідь складно. Проте, ймовірно, у зверненні Портнова, була вимога, на кшталт, "Перевірити правдивість інформації викладеної на сторінці "ікс" в підручнику "ігрек", щодо "зет". Прошу повідомити мене про результати перевірки".

МОН перевірку не провів та інформацію не надав.

За таких умов (ймовірних) суд і визнає бездіяльність МОН, яка полягає у не здійсненні перевірки на підставі звернення.

Детальніше про ситуацію читайте у матеріалі Парламент.UA: Портнов проти Майдану в підручниках: що вирішив ОАСК та чому мовчить Міносвіти


КОНТЕКСТ: Окружний адміністративний суд Києва ухвалив рішення про перегляд Міністерством освіти та науки підручників з історії України щодо висвітлення подій Революції Гідності. Позов подавав заступник керівника адміністрації президента часів Віктора Януковича Андрій Портнов.