Україна продає сировину та робочу силу, а отримує бусики та люстерка: економіст

Олег Пендзин

економічний експерт, член Економічного дискусійного клубу

Україна продає сировину та робочу силу, а отримує бусики та люстерка: економіст
Міністр економіки Олексій Любченко (Фото: УНІАН)
21 Травня 2021, 19:32
читать на русском
Які виклики постануть перед новим міністром економіки

Україна має величезні проблеми із ростом обсягів ВВП та трудовою міграцією. Навіть президент на пресконференції говорив про продовження епохи бідності, а відповідальність за це, вочевидь, лежить на міністрі економіки. Тож перед новим міністром економіки Олексієм Любченком стоять великі виклики.

З якими викликами зіткнеться новий міністр економіки Любченко

При нормальній ситуації основою державної стратегії розвитку країни є план соціально-економічного розвитку, який має ухвалюватися на середньострокову перспективу на три, а то й п’ять років. Тобто цей план соціально-економічного розвитку визначає куди йде країна, а бюджет вже формується під нього, під завдання, які в ньому визначені.

А в нас все перевернуто з ніг на голову. Наразі, по суті, стратегії розвитку економіки визначаються в бюджеті: що Міністерство фінансів заклало в той бюджет, те й фінансується, а що не заклало - ні. До того ж у нас на сьогодні дефіцит бюджету, при якому за відсутності нормально виконаного графіка запозичень, фінансування деяких статей бюджету здійснюється в ручному режимі. Це значить прем'єр-міністр разом з міністром фінансів разом сідають кожен день і кажуть: “От на казначейському рахунку стільки-то грошей - будемо туди платить, і туди”. Проблема полягає у тому, що все це призводить до неадекватного розвитку економіки і її падіння. Це треба міняти, тож це і є головний виклик пану Любченку.

Про потенційну ефективність Любченка на посаді

Слід зауважити, що Любченко показав непоганий результат в податковій разом зі своєю командою. Вони там щось вдіяли з тими скрутками й загальний обсяг доходів до державного бюджету, що надходить через податкову інспекцію, збільшився.

Зараз Любченка забрали з податкової й він пішов на підвищення. Головне аби податкова тепер не просіла, просто всю команду, яка лишилась після Любченка, треба там лишати. Якщо там зараз почнуться кадрові ротації, то побачимо зовсім протилежний результат.

Олексій Любченко facebook.com

Оцінка роботи колишнього міністра економіки Петрашка

Насправді роботи й не було. Усі проблеми геть не сьогоднішні, а існували весь час, ще з часів власне уряду Гончарука. Мені здається, що пан Петрашко не зреалізував свої завдання, тож ми маємо негативний результат розвитку української економіки, падіння промисловості.

Ми всі грішимо на пандемію, мовляв, то вона винна, що ми так просіли. Я ж нагадаю, українська промисловість падає з квітня 2019 року. Хто тоді знав про пандемію, та ніхто. Однак економіка падала, тож пандемія стала лише каталізатором тих процесів, які відбуваються в українській економіці, вони мають значно глибшу природу.

Всі говорять про необхідність структурних реформ. Що це таке? На сьогодні українська економіка класичний приклад колоніальної економіки: ми продаємо сировину, напівфабрикати та робочу силу, тобто рабів по-інакшому, даруйте на слові. Натомість отримуємо бусики та люстерка, тобто товари з високою доданою вартістю.

Аби стати дійсно розвинутою країною з високими доходами населення, потрібно міняти структуру: збільшувати обсяг товарів з високою доданою вартістю, які виробляють в Україні. Якщо цього не буде, ми завжди будемо бідними.

Якихсь змін в структурі економіки за Петрашка не відбулося, отже його заміна на посаді є абсолютно очікуваною.

Також, згадуючи Петрашка, в 2020 відбувся найбільший за два десятиліття відтік іноземних інвестицій. Тобто навіть з цієї точки зору його треба міняти. Всі обіцянки президента, ці інвестиційні няні, якісь забаганки лишаються лише балачками. Україна як і була країною з високим рівнем корупції і низьким рівнем захисту приватної власності, незрозумілою судовою системою та війною на Сході так і лишилася. Тому, щиро кажучи, Петрашко пішов - і Слава Богу, питання лише в тому що далі.

Читайте також

Чи впорається Любченко

Інша справа чи впорається Любченко. Бо він один в полі не воїн і залежить від того, хто прийде з ним в команді.

Адже пан Любченко стає першим віцепрем'єр-міністром економіки. Тобто перший віцепрем'єр має таке коло обов’язків, що він до того міністерства навіть голову опускати не буде, бо має купу інших питань. А реальним міністром економіки буде перший заступник Любченка, а ця кандидатура поки що вільна, там є вакансія.

Пану Любченку дали під керівництво весь економічний блок, це не лише податкова, а й Мінфін і Мінекономіки. Тобто рівень завдань напрочуд великий.

1