Конституційна криза: від нинішнього складу КСУ можна чекати чого завгодно

Оксана Нагнічук

Член Ради Комітету Асоціації правників України з конституційного права

Конституційна криза: від нинішнього складу КСУ можна чекати чого завгодно
Олександр Тупицький (фото: скрін з прямої трансляції)
30 Грудня 2020, 10:01
читать на русском
Реформою, яка відбулася у 2016 році, були реалізовані зміни, які стосуються того, що суддів КСУ не можуть звільнити ті, хто їх призначав

До повноважень Президента України не входить звільнення чи відсторонення від посади суддів Конституційного суду України.

Хто може відсторонити суддю КСУ

Відповідно до ч. 1 ст. 149-1 Основного закону України повноваження судді Конституційного Суду України припиняються у разі:

  • закінчення строку його повноважень;
  • досягнення ним сімдесяти років;
  • припинення громадянства України або набуття ним громадянства іншої держави;
  • набрання законної сили рішенням суду про визнання його безвісно відсутнім або оголошення померлим, визнання недієздатним або обмежено дієздатним;
  • набрання законної сили обвинувальним вироком щодо нього за вчинення  ним злочину;
  • смерті судді Конституційного Суду України.

Частиною другою цієї ж статті передбачено, що рішення про звільнення з посади судді КСУ ухвалюється щонайменше двома третинами від його конституційного складу.

Суперечливі закони

Таким чином, на сьогодні відсторонення від посади судді Конституційного суду України відповідно до частини другої статті 154 Кримінально-процесуального кодексу України під час досудового розслідування на підставі рішення слідчого судді чи під час судового провадження, буде суперечити нормі ст. 149 Конституції України.

Детальніше про підозру Тупицькому читайте у матеріалі Парламент.UA: Війна гілок влади: чому голові КСУ оголосили про підозру

Зокрема, й тому, що реформою, яка відбулася у 2016 році, були реалізовані зміни, які стосуються того, що суддів КСУ не можуть звільнити ті, хто їх призначав. І саме Олександра Тупицького було призначено на посаду судді КСУ за квотою Президента України.

Як це виправити

Тому реформа, про яку зараз йдеться стосовно КСУ, є вкрай необхідною, вона повинна стосуватися покращення роботи КСУ, адже й насправді КСУ має неабияку силу та значення в країні.

Проте, на сьогодні існують певні підстави для звільнення з посади судді Конституційного Суду України, якими зокрема є:

  • неспроможність виконувати свої повноваження за станом здоров’я;
  • порушення ним вимог щодо несумісності;
  • вчинення ним істотного дисциплінарного проступку, грубе чи систематичне нехтування своїми обов’язками, що є несумісним зі статусом судді Суду або виявило його невідповідність займаній посаді;
  • подання ним заяви про відставку або про звільнення з посади за власним бажанням.

Таким чином, припинення повноважень Тупицького однозначно повинно бути реалізоване достроково, у спосіб передбачений чинним законодавством України.

Також вкрай необхідно реформувати склад КСУ і це потрібно робити якомога швидше, адже взявши до уваги рішення КСУ щодо неконституційності антикорупційної реформи, яке було ухвалено 27 жовтня, наразі від нинішнього складу можна чекати що завгодно і не так далеко може настати наступна конституційна криза, якщо все залишиться так, як є.

Про скандал із рішенням КСУ щодо антикорупційного законодавства читайте у матеріалі Парламент.UA: КСУ проти всіх: що тепер буде з е-декларуванням

1