ВРП не ефективно використовує інструменти для захисту незалежності суддів

Денис Бугай

Президент Асоціації правників України

ВРП не ефективно використовує інструменти для захисту незалежності суддів
Вища рада правосуддя Фото: ВРП у facebook.com
1 Грудня 2020, 12:43
читать на русском
Суддя, який виніс законодавчо обґрунтоване рішення, не повинен хвилюватися, що його дії будуть предметом розгляду ВРП

Про незалежність суддів

Зміни, які відбулися декілька років тому надали Вищій раді правосуддя серйозні інструменти щодо відстоювання незалежності суддів.

Чи використовуються вони ефективно? Очевидно ні.

Я вітаю роботу ВРП щодо щорічних звітів про стан незалежності, але мені здається, що роботу треба поглиблювати. Перш за все, такі звіти мають викладатися в простішій і зручнішій формі, а друге - це більша комунікація цих звітів і фактів, які встановлені, серед юридичної спільноти та суспільства.

Детальніше про IX Судовий форум читайте у матеріалі Парламент.UA: Реформа, кадровий дефіцит та альтернативне судочинство: про що говорили на судовому форумі

Головне, що ми маємо 3 чи 4 звіти, але результату жодного немає. Тут ВРП має проявляти свою інституційну силу та владу як орган, який уособлює собою судову владу, змушувати органи державної влади, політичні органи поважати та дотримуватись принципу незалежності.

Про дисциплінарну функцію ВРП

Щодо дисциплінарної функції ВРП, яка повинна гарантувати професіоналізм і добропорядність суддів, а з іншого боку — бути гарантом незалежності.

Що я маю на увазі: суддя, який виніс законодавчо обґрунтоване рішення, не повинен хвилюватися, що його дії будуть предметом розгляду ВРП. Викликає подив і не зрозумілість дії однієї з дисциплінарних комісій щодо судді Антикорупційного суду. Не зрозуміло чому таке рішення було зроблене так швидко. Досі немає тексту рішення. На жаль ми не бачимо такої оперативності та принциповості в інших аналогічних дисциплінарних провадженнях.

Читайте також

АПУ регулярно заявляє про необхідність дотримання принципу незалежності. Ми комунікуємо з владою через всі можливі інструменти. І хочу запевнити — питання дефіциту суддівських кадрів є ключовим для нас.

1