У ВАКС поскаржилися на втручання в їхню роботу

Колегія суддів ВАКС звернулася до голови ВРП і генпрокурора
У ВАКС поскаржилися на втручання в їхню роботу
ВАКС Фото: hcac.court.gov.ua
1 Грудня 2020, 09:19
читать на русском

Колегія суддів Вищого антикорупційного суду (ВАКС) звернулася до голови Вищої ради правосуддя (ВРП) і генпрокурора щодо втручання в їхню діяльність.

Про це йдеться у заяві ВАКС, оприлюдненій на сайті суду.

Зазначено, що колегія суддів Вищого антикорупційного суду звернулася до Вищої ради правосуддя та до генерального прокурора України із повідомленням про втручання у діяльність суддів щодо здійснення правосуддя.

Так, одним з членів ВРП витребувано копії матеріалів судової справи, розгляд якої не закінчено, з метою оцінки вчинених суддею процесуальних дій та ухвалених рішень. Поряд із цим, витребування матеріалів супроводжувалося попередженням про притягнення судді до відповідальності, у випадку невиконання такої вимоги. На думку суддів, такі дії члена ВРП мають ознаки конфлікту інтересів, оскільки він здійснює розгляд скарги НААУ, членом якої є вказаний член ВРП, - йдеться у заяві.

Читайте також

Колегія судів ВАКС вважає вимогу члена ВРП надати копії матеріалів справи, розгляд якої не закінчений, такою, що суперечить принципу незалежності суддів та є проявом втручання в їхню діяльність як суддів щодо здійснення правосуддя.

Також, колегія суддів ВАКС заявила про відвід зазначеному члену ВРП, оскільки його дії викликають сумнів у його неупередженості.

З урахуванням вищезазначеного, колегія суддів Вищого антикорупційного суду просить розглянути це повідомлення та вжити відповідних заходів реагування, передбачених законодавством України, - зазначають у ВАКС.

Нагадаємо, раніше ВАКС звернувся до Вищої ради правосуддя та генерального прокурора щодо втручання у діяльність суддів учасниками справи про завдання збитків ДП НАЕК "Енергоатом" та ДП "Схід ГЗК".