За появу без маски на вулиці, або в парку - штрафи до 34 тисяч гривень

Микита Жуков

Голова Комітету з конституційного права Асоціації правників України

За появу без маски на вулиці, або в парку - штрафи до 34 тисяч гривень
Люди в медичних масках гуляють в парках під час карантину (Фото: УНІАН)
23 Березня 2021, 21:19
читать на русском
Юрист розповів яким може бути розмір штрафу за неносіння масок на вулиці у "червоній зоні" та хто притягатиме до відповідальності

Дійсно, постановою Кабміну від 22 березня 2021 року було внесено зміни до іншої постанови КМУ "Про встановлення карантину та запровадження обмежувальних протиепідемічних заходів з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2".

Зміни, зокрема, передбачають заборону в "червоних зонах" перебувати на територіях загального користування без вдягнутих засобів індивідуального захисту, зокрема респіраторів або захисних масок, що закривають ніс та рот, у тому числі виготовлених самостійно.

Водночас наразі ст. 44-3 Кодексу України про адміністративні правопорушення передбачає відповідальність у вигляді штрафу в розмірі від 170 грн до 255 грн за перебування в громадських будинках, спорудах, громадському транспорті під час дії карантину без вдягнутих засобів індивідуального захисту, зокрема респіраторів або захисних масок, що закривають ніс та рот, у тому числі виготовлених самостійно. 

Тож наразі відсутньою є окремо визначена відповідальність за перебування на територіях загального користування без вдягнутих засобів індивідуального захисту.

карантин

Люди в масках прогулюються біля фонтану (Фото: УНІАН)

Водночас не слід забувати й про загальну норму, що міститься у ч. 1 ст. 44-3 Кодексу України про адміністративні правопорушення, яка, власне передбачає відповідальність за порушення правил щодо карантину людей, санітарно-гігієнічних, санітарно-протиепідемічних правил і норм, передбачених Законом України "Про захист населення від інфекційних хвороб", іншими актами законодавства, а також рішень органів місцевого самоврядування з питань боротьби з інфекційними хворобами. 

Постанова ж Кабінету Міністрів України належить до таких актів.

А отже, за порушення заборони перебування на територіях загального користування без вдягнутих засобів індивідуального захисту, в "червоних зонах", особу можна буде притягти до адміністративної відповідальності у вигляді штрафу, в розмірі від 17 000,00 грн до 34 000,00 грн.

Таку справу про адміністративне правопорушення розглядають судді районних, районних у місті, міських чи міськрайонних судів, за результатом чого виноситься відповідна постанова.

Водночас розгляду справи в суді передує процедура складання органами Національної поліції протоколу про адміністративне правопорушення.

Однак задля дотримання принципу справедливості та співмірності покаранню до скоєного порушення, доречним все ж таки буде внесення змін до частини 2 статті 44-3 КУпАП. Інакше покарання за невдягнуту маску на вулиці в розмірі 17 тис. грн, у порівнянні зі штрафом у розмірі 170 грн за невдягнуту маску у громадському приміщенні, виглядає дещо несправедливим. А отже, створює і подальшу ймовірність того, що суди не будуть притягувати до відповідальності за невдягнуту маску на вулиці, саме через значний розмір штрафу та відсутність у КУпАП конкретно визначеної норми.


Контекст. Кабмін у постанові від 22 березня 2021 року заборонив людям у "червоних карантинних зонах" ходити на вулиці без масок. Дізнатися, які регіони потрапили до червоної зони можна тут.

1