Зеленський вирішив готувати "людей майбутнього": що з цього вийде

Богдан Петренко

політолог, конфліктолог

Зеленський вирішив готувати "людей майбутнього": що з цього вийде
(Фото: pexels)
31 Травня 2021, 20:17
читать на русском
Політолог розповів навіщо президенту ще один ВНЗ та чи дійсно його створять у майбутньому

Президент Володимир Зеленський під час форуму "Україна.30" підписав указ про створення "президентського університету майбутнього". За словами гаранта цей виш буде готувати "людей майбутнього". Та додав, освітній заклад має згуртувати найкращих викладачів та навчати спеціалістів, що зможуть вирішувати важливі завдання для захисту держави.

За задумом там готуватимуть фахівців із кібербезпеки, штучного інтелекту, нанотехнологій, аерокосмічних, енергетичних і біотехнологій. Чи така ініціатива Зеленського реальний проєкт чи просто черговий піар розповів Парламент.UA політолог Богдан Петренко.

Спершу зауважу, що президентська команда вміє працювати з інформаційною сферою, точніше в моментах, коли треба керувати інформаційними процесами, але не коли потрібно відповідати на якісь питання. Тож слід розуміти, все що відбувається перш за все має іміджеву складову. Звісно питання актуальне: формування нового покоління, нових підходів. Це все зрозуміло, але навіщо для цього створювати окремий інститут президента, якщо в нас і так багато навчальних закладів, ба більше, провідних вишів. Чому б не вкладатися в якихось кілька ВНЗ, наприклад, в Києві, Харкові та Львові, аби вивести їх у топ кращих вишів світу. А не будемо натомість створювати черговий інститут, який не відомо взагалі, чи проіснує довше ніж каденція чинного президента. Але це ще у разі, якщо він дійсно буде створений.

університет

(Фото: pexels)

Чи втілять цю ідею Зеленського в життя

Слід зважати, що його команді потрібно заповнювати інформаційні прогалини та керувати інформаційним простором. І всі ці заяви робляться тільки для того, аби перетягнути увагу на себе та керувати порядком денним українського інфопростору. Тож тут навіть якщо після цих заяв президента Зеленського будуть критикувати, все одно він буде на коні, адже всі будуть його обговорювати. Поганого в його заяві нічого немає, питання лише в тому, що вона безперспективна.

Подивимося, що буде за рік, однак мені здається, що далі цих заяв справа не піде. Це як шоу: не обов’язково, аби воно чимось закінчилося, головне, аби привертало увагу.

Читайте також

Чому Міносвіти підтримало пропозицію гаранта про створення ще одного ВНЗ

Думаю міністр Шкарлет чудово розуміє, що він посаді допоки Зеленський президент. На превеликий жаль, в нас є Конституція, а є реальна ситуація. Відповідно до Основного закону держави, ми маємо парламентсько-президентську республіку, де саме парламент мав би вирішувати ключові питання, але відповідно до реальності - маємо керівництво з боку президента, хоча народ і дав йому карт-бланш у 2019 році. Тож в таких умовах будь-який міністр має підтримувати ініціативи президента, аби втриматися на посаді, тому нічого дивного в цьому немає.

1