"Червона" зона в Україні: де запровадять та що закриють

Від 15 жовтня "червоною" стане Херсонщина, "на підході" - інші регіони України
Ексклюзив
"Червона" зона в Україні: де запровадять та що закриють
Жінка у масці (фото: УНІАН)
12 Жовтня 2021, 20:06
читать на русском

Минулого тижня під час засідання уряду прем`єр-міністр України Денис Шмигаль анонсував появу "червоних" зон. Які області мають найбільше шансів "почервоніти", що робить місцева влада проблемних регіонів та які обмеження діятимуть при посиленні карантину розбирався Парламент.ua.

Невтішні показники захворюваності і смертності від МОЗ

Статистика Мінздоров`я щодня стає все менш втішною. Лише на ранок 12 жовтня в Україні зафіксовано майже 12 тисяч нових випадків зараження COVID-19 і 352 летальних випадки. Надвисокий показник добової смертності в Україні фіксується другий тиждень поспіль. Востаннє таку смертність від covid-19 в Україні фіксували в середині травня 2021 року - 14 травня 322 летальні випадки, 12 травня - 346. 

Так, станом на ранок 12 жовтня 15 регіонів відповідають за COVID-показника "помаранчевій" зоні карантину.

"Жовтій" зоні відповідають низка регіонів - Київ, Вінницька, Закарпатська, Івано-Франківська, Київська, Кіровоградська, Миколаївська, Полтавська, Рівненська та Тернопільська області.

Ще 15 регіонів перебувають у "помаранчевій" зоні карантину.

У всіх цих областях перевищено рівень захворюваності на коронавірус (норма має становити менше ніж 75 на 100 тисяч населення). Найгірша ситуація за цим показником у Чернівецькій - 833, Харківській - 607 та Запорізькій – 549 областях.

Крім того, в більшості зазначених регіонів спостерігається "червоний" рівень госпіталізацій COVID-хворих. Найгірші показники у Харківській, та Херсонській областях, де рівень становить 85,9 та 96,8 на 100 тисяч населення відповідно, а має бути не більше 60.

Коронавірус, карантин, люди в захисних масках

Коронавірус, температурний скринінг Фото: УНІАН

Які області потраплять до "червоної" зони

В Україні три області відповідають критеріям "червоної" зони карантину. Рішення про посилення карантину на Херсонщині вже ухвалене.

Раніше про небезпеку червоних зон  заявив керівник Центру економіки охорони здоров'я Київської школи економіки Юрій Ганиченко. За його словами критеріям "червоної" зони відповідають Харківська, Запорізька та Херсонська області.

Сьогодні-завтра Київська школа економіки очікує засідання національної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій щодо переходу цих регіонів до "червоної" зони, - розповів експерт.

Крім цих трьох регіонів у зоні ризику перебувають також Житомирська, Сумська, Хмельницька та Чернівецька області.

Ганиченко у своїй заяві також зазначив, що добова смертність за останні 2 тижні подвоїлася, а до кінця року за найоптимістичнішим сценарієм від covid-19 помре близько 68, а за найгіршим – майже 92 тисячі людей.Це залежатиме від мутації вірусу, тривалості імунітету, карантинних обмежень і темпів вакцинації.

Що заборонять у "червоній" зоні

Для початку нагадаємо, що нині, у "жовтій" зоні  в кафе і ресторанах за столиком можуть сидіти максимум чотири людини, введені обмеження на число відвідувачів у фітнес-центрах і басейнах, а зали кінотеатрів можуть бути заповнені лише на 50%. Крім того, в "жовтій" зоні педагоги повинні мати мінімум одну дозу вакцини або негативний ПЛР-тест. Ці обмеження не стосуються лише 1-4 класів шкіл та дитсадків.

Крім того, обмеження не застосовуються при наявності covid-сертифіката (як з повним курсом вакцинації, так і з однією дозою).

Відвідувачі в респіраторних масках (Фото: УНІАН)

При переході до "червоної" зони обмежень стане більше. Зокрема заборонять роботу

  • кафе і ресторанів,
  • ТРЦ, кінотеатрів і театрів,
  • навчальних закладів, крім дитячих садків та початкових класів шкіл,
  • непродовольчих ринків і магазинів,
  • спортзалів, басейнів і фітнес-центрів.

Під забороною у "червоній" зоні і проведення масових заходів.

В умовах жорсткого карантину дозволяється робота банків, АЗС, ветеринарних магазинів, аптек і всіх продовольчих магазинів.

Зауважимо, що  у "червоній" зоні дозволяється не дотримуватися обмежень за умови 100% вакцинації. Доказом вакцинації є covid-сертифікат, який можна згенерувати в додатку "Дія". Крім щеплень планується, що сертифікат зможуть отримати і ті, хто перехворів. Також документ зможуть отримати і власники негативних ПЛР-тестів. Але два останні пункти на папері офіційно ще не закріплені.

Щодо шкіл, то офлайн в "червоній" зоні зможуть працювати тільки ті, де у 100% працівників будуть COVID-сертифікати. Винятком є тільки садочки і початкова школа, вони працюватимуть без обмежень.

Щодо роботи транспорту, то поки що про обмеження руху нічого не відомо.

Як перевірятимуть ковід-сертифікати у громадських місцях

У Кабміні попередили, що в "червоній" зоні адаптивного карантину в Україні поліція перевірятиме наявність COVID-сертифікатів у відвідувачів і персоналу ресторанів, спортзалів і кінотеатрів. Бізнес самостійно має організувати перевірку сертифікатів.

Бізнес повинен сам перевіряти наявність відповідних сертифікатів про вакцинацію. І ми просимо підприємців поставитися до цього відповідально. У працівників поліції та інших повноважних органів є відповідний програмний софт, завдяки якому вони перевірятимуть у відвідувачів наявність COVID-сертифікатів, - заявив Шмигаль.

COVID-сертифікати мають QR-коди, тому їх перевірятимуть через додаток "Дія". Щоб просканувати сертифікат, потрібно:

  • Мати смартфон з додатком "Дія"
  • Оновити його до останньої версії
  • Переглянути відеоінструкцію (див. нижче)

Які обмеження анонсують у регіонах

Дніпропетровська область вже посилила карантин, через кілька днів після запровадження "жовтої" зони на регіональному рівні було прийнято рішення про перехід в "помаранчеву".

Київ учора анонсував суттєві обмеження - вхід до закладів і в держоргани тільки з covid-сертифікатами, як тільки столиця перейде в "помаранчеву" або "червону" зони. Крім того, влада столиці не виключає, що covid-сертифікат може бути обов'язковим і для проїзду в транспорті.

Львів з 14 жовтня планує посилити карантин, заявив мер міста Андрій Садовий. У місті можуть обмежити масові заходи, перевести школи на дистанційку і припинити планові операції в COVID-лікарнях. Остаточне рішення очікується в п'ятницю.

Харків також заявив про загрозу локдауну і закликав дотримуватися правил карантину. Секретар міської ради Ігор Терехов попередив, що у випадку “червоної” зони місту доведеться зупинити підприємства і транспорт.

А от у Чернівцях міська влада, попри рекомендації обласної комісії з ТЕБ та НС не посилює карантин попри те, що вчора тут встановлений новий "рекорд" із захворюваності – 609 випадків.

Читайте також

1