Чи загрожують Україні віялові відключення та звідки дефіцит вугілля

На країну чекає енергетична криза
Ексклюзив
Чи загрожують Україні віялові відключення та звідки дефіцит вугілля
Вугілля (фото: УНІАН)
26 Січня 2021, 19:30
читать на русском

Перша хвиля морозів уже відступила, але нове похолодання вже поблизу, а з ним і зростання обсягів споживання електроенергії. При цьому виконувач обов’язків міністра енергетики Юрій Вітренко зізнався: в українських сховищах замало вугілля і на нас чекає енергетична криза.

Ще перед зізнанням Вітренка, тривожну хвилю здійняла компанія "Укренерго" пропозицією віялових відключень електроенергії у морози та заявою про те, що запаси вугілля сягнули історичного мінімуму. Тож, чи потрібно запасатися павербанками та свічками, розбирався "Парламент.UA".

Скільки палива на початок опалювального сезону

Ще влітку минулоріч урядовці почали звітувати про підготовку до опалювального сезону 2020-2021. Ольга Буславець, яка тоді виконувала обов'язки міністра енергетики, розповідала про рекордні запаси палива. 

Сьогодні маємо стабільно високі запаси палива на ТЕС і ТЕЦ: вугілля більше у 1,9 раза проти показника минулого року, мазуту – у 1,4 раза. Більш ніж достатньо запасів природного газу. Згідно з прийнятим Урядом Планом заходів передбачено наявність природного газу в газосховищах в обсязі не меншому ніж 17 млрд куб. метрів. У газосховищах є 20,2 млрд куб.м природного газу, - заявила Буславець під час селекторної наради щодо підготовки до опалювального сезону із представниками профільних міністерств та відомств у липні 2020-го.

Ольга Буславець

Ольга Буславець (фото: КМУ)

 А коли сам опалювальний сезон розпочався в листопаді в національній енергетичній компанії "Укренерго" звітували про запаси з понад 2 мільйонів тонн вугілля.

Морози показали хитке становище опалювальної системи

Однак, і цей опалювальний сезон не минувся так гарно, як його анонсували. У соцмережах оприлюднили лист, в якому "Укренерго" просить профільне міністерство погодити графік віялових відключень.

Фото документа опублікував на сторінці Фейсбуку нардеп попередніх скликань, журналіст Сергій Висоцький. У листі йдеться про прогнозований дефіцит потужності енергосистеми на час похолодання. Також у ньому  "Укренерго" серед іншого наголошує на "неоптимальному" ремонті атомних електростанцій та відсутності необхідної кількості вугілля.

Своєю чергою Сергій Висоцький у своєму пості відзначив, що востаннє віяльні відключення світла були в Україні в кінці 90-х років. 

Гостру фазу війни, внаслідок якої в нас випарувалося 20% економіки ми пройшли без такого колапсу в енергетиці. Навіть встигли відмовитися від російського газу! Дякуємо Володимиру Олександровичу та його оточенню за професійність! Відкинути країну на два десятиріччя назад за 1,5 року - це справді досягнення, - наголосив він.

Водночас в "Укренерго" оперативно запевнили, жодних відключень світла найближчим часом не буде.

Щодо використання іншого інструменту, а саме графіків обмеження потужності (ГОП), зазначаємо, що даний інструмент не має жодного відношення до так званих "віялових відключень" і не передбачає відключення споживачів. При цьому, виходячи з поточної ситуації в енергосистемі, введення таких графіків під час періоду низьких температур також не планується, - наголосили в "Укренерго".

Попри це у відомстві надмірне навантаження на енергосистему - таки визнали. Однак запевнили, компенсуватимуть нестачу потужностей збільшенням виробництва електроенергії на Гідроелектростанціях, а також підвищать рівень навантаження на Теплові електростанції.

Окрім того, наголосили, що вугілля у сховищах дійсно не вистачає. Станом на 18 січня там лишилося 487,5 тис. тонн вугілля. А потрібно щонайменше - 900 тис. тонн.

Тож, з 18 січня  шість блоків трьох Теплових електростанцій працюють на резервному паливі - газі. Також тепер додаткове навантаження з 10:00 до 11:00 допомагають здолати Мегавати допомоги з Білорусі.

Своєю чергою колишній міністр інфраструктури Володимир Омелян у своєму Фейсбуку зазначив, у цей же період минулоріч на складах ТЕС було близько 2.6 мільйонів тонн вугілля.

А нині через нестачу вугілля ТЕС доводиться використовувати для роботи геть не дешевий газ.

Поки що на зниження тарифів на опалення та гарячу воду годі й чекати. Щоб не змерзнути взимку та сплатити захмарні рахунки за опалення, багатьом українцям потрібно буде дуже сильно затягнути паски, - пояснив Омелян.

Питання стабільного забезпечення електроенергією споживачів навіть винесли на засідання Ради з питань нацбезпеки та оборони 15 січня.

Там секретаря Олександра Данілова запевнили - підприємства енергетики здатні забезпечити стабільне енерго- та теплозабезпечення українців.

Пообіцяли обійтись без віялових відключень і у Міністерстві енергетики.

Чому українська енергосистема не витримує збільшення попиту

Пояснив причини нестачі електроенергії виконувач обов'язків міністра енергетики Юрій Вітренко в інтерв'ю виданню "Deutsche Welle": 

У нас зараз низький виробіток сонячних і вітрових електростанцій через погодні умови. А чому унас вугілля мало на складах, тому що останній квартал минулого року теплові станції працювали на піку потужності, тому що на ремонті стояли наші атомні блоки. Нині мова йде про серйозний дефіцит (електроенергії, - ред.) - тисячі мегават, які ми будемо покривати користуючись з газомазутних блоків. Ми не так часто їх включаємо, це скоріше виняток з правила. Я сподіваюся, що ми пройдемо тиждень без блекаутів.

Дійти від надлишку вугілля до його нестачі лише в середині опалювального сезону - цілком реально, запевняє експерт з енергетичних питань Юрій Корольчук. Особливо зважаючи на те що цьогоріч довший проміжок часу ніж планувалося блоки АЕС були виведені в ремонтний режим. Відтак теплові електростанції взяли на себе значно більше навантаження, ніж завжди. Зазвичай їх використовують для виконання маневрових потужностей. Тобто їх вмикали додатково на пікові вечірні періоди. А тепер ТЕС залучили ще й до базового виробництва електроенергії. Тому вони спалили значно більше вугілля, ніж планували.

У грудні ДТЕК (найбільша приватна енергетична компанія України, - ред.) спалили на 50% вугілля більше. Вони тільки за місяць спалили вугілля 600 тисяч тонн. А запаси саме ДТЕКу, наприклад, на початок сезону були 2 мільйони 100 тисяч тонн. Тобто десь третитину запасу спалили лише за місяць, - зазначив Юрій Корольчук.  

Та додав, щойно температура повітря підвищиться - навантаження на енергосистему спаде, а запаси вугілля тим часом будуть поповнюватися. Тож на масові відключення світла чекати наразі не варто.

Своєю чергою, експерт з енергетичних питань  Віктор Буток зазначив, що усі шість блоків атомних електростанцій увійшли в експлуатаційний режим

Один такий блок - це три, чотири ато й п'ять блоків теплових електростанцій. Нещодавно вийшов ще й останній блок і додав ще тисячу мегаватів. Насправді проблема не в запасах вугілля, а в тому щоб збити напругу серед людей. Аби вони не виходили на вулиці через зависокі ціни на електроенергію, під загрозою вже віялових відключень, - додав він.

1